BARCELONA
Societat16/06/2016

El pla d’hotels de Colau haurà d’esperar

L’allau de crítiques i la falta d’aliats polítics obliguen el govern a endarrerir-ne l’aprovació

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaHavia de ser al mes de juliol, però l’allau de crítiques rebudes ha portat l’equip de govern d’Ada Colau a endarrerir l’aprovació del seu pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (Peuat). Es tracta de l’eina que, segons els plans del govern municipal, ha de centrifugar als barris perifèrics -i amb menys pressió turística- l’obertura de nous allotjaments i limitar a uns 12.000 els llits turístics de nova creació. L’objectiu de la mesura, com ha remarcat l’equip de Colau en més d’una ocasió, és acabar amb la barra lliure en aquest sector i fer compatible el dret dels veïns a gaudir dels seus barris i a un creixement sostingut de l’oferta turística.

No obstant això, el projecte, que és un dels més ambiciosos del mandat, ha topat amb un mur de crítiques. Dimarts es tancava el període d’exposició pública -s’ha allargat fins a tres mesos per l’envergadura del pla- i ahir la tinent d’alcalde de l’àrea d’Urbanisme, Janet Sanz, concretava que, fins ara, s’han formalitzat unes 130 al·legacions, cosa que considera una bona notícia perquè vol dir, assegura, que el tema ha generat debat. Alguns, com la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, consideren que la regulació que proposa el consistori es queda molt curta i no soluciona els problemes de congestió de determinades zones. Aposten per avançar cap al decreixement turístic al conjunt de la ciutat. D’altres, com el Gremi d’Hotels i els empresaris del sector turístic, hi veuen un excés de restricció. El pla municipal també ha topat amb l’oposició. Els grups més crítics, CiU i el PP, han instat l’equip de Colau a retirar-lo, mentre que els possibles aliats, com ERC i la CUP, també s’han mostrat contraris a l’aprovació del document tal com està plantejat i com ja es va aprovar, de manera inicial, en la comissió de govern el 10 de març. “És un desastre”, sentenciava dimarts el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, que defensava que el pla no soluciona el problema de la pressió turística en determinades zones, sinó que la fa crònica. També el PSC, ara integrat al govern, havia sigut crític amb el document inicial que ara es debat.

Cargando
No hay anuncios

ERC va fixar com a condició sine qua non per asseure’s a negociar que el govern presentés, en paral·lel al Peuat, un pla per perseguir els pisos turístics il·legals. Ahir, en nom de BComú, Sanz va afirmar que la idea forma part dels plans de l’Ajuntament i que la setmana que ve presentaran una mesura, que serà aplicable aquest estiu, per intensificar la pressió contra els habitatges d’ús turístic sense llicència. Sanz va dir que es donen temps per estudiar totes les al·legacions rebudes i millorar la proposta de Peuat, però va remarcar que, tenint en compte que les crítiques els acusen de ser conservadors i temeraris al mateix temps, el document inicial era “equilibrat”. Per evitar-se ensurts, el govern ja va optar per prolongar un any la moratòria dictada el juliol passat, que, per tant, no expirarà fins a l’estiu del 2017. Així doncs, tècnicament el Peuat aprovat inicialment és aplicable.

TMB vol serveis mínims del 50%

Cargando
No hay anuncios

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha demanat uns serveis mínims suficients, d’almenys el 50% en hora punta i del 30% a la resta d’horaris, per garantir la mobilitat i la seguretat en les pròximes vagues de metro. L’empresa ha demanat a l’autoritat laboral que tingui en compte les circumstàncies especials de les pròximes convocatòries de vaga dels dies 18 i 19 de juny, coincidint amb el festival Sónar, i els dies laborables 20, 21 i 22 de juny.