HABITATGE
Societat05/09/2018

Colau s’oposa al primer projecte de ‘pisos rusc’ a Barcelona

Una empresa construeix càpsules de 2,6 metres quadrats per a persones amb pocs ingressos

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaHabitacions –de tipus càpsula– de només 2,6 metres quadrats agrupades en un mateix espai i amb zones comunes com el lavabo o la sala d’estar, a l’estil del que es fa en alguns països asiàtics. L’empresa Haibu 4.0 proposa construir el primer habitatge rusc de Barcelona, que tindria entre 10 i 30 habitacles –apilats en un mínim de dos pisos–, pensats per a persones de la ciutat amb un nivell d’ingressos baix. La proposta, però, topa amb l’oposició d’Ada Colau. L’equip de govern de l’Ajuntament alerta que la idea incompleix la llei del dret a l’habitatge, una norma que preveu que qualsevol espai, per ser considerat habitació, ha de tenir, per exemple, un mínim de cinc metres quadrats de superfície útil. La llei també estableix una sèrie de requisits d’espai per poder atorgar a un local la cèdula d’habitabilitat. “Sona molt malament”, va resumir ahir l’alcaldessa en una entrevista a RAC1. I poc després el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, tancava del tot la porta a la proposta defensant que el projecte no s’ajusta a la legalitat.

“No tindran mai llicència municipal”, assegurava Montaner en un intent d’acabar amb la polèmica sorgida al voltant del projecte, que segons l’empresa ja ha despertat l’interès de 750 barcelonins i que aquests dies ha desencadenat una allau de crítiques a les xarxes per les condicions d’habitabilitat que ofereix. La proposta, que segons fonts municipals encara no té cap sol·licitud de llicència presentada, preveu que els inquilins d’aquests microespais paguin uns 200 euros mensuals i pretén ser una alternativa per a aquelles persones que no poden assumir el cost d’una habitació convencional i encara menys el lloguer d’un pis sencer.

Cargando
No hay anuncios

No es tracta, diuen, d’una solució pensada per a turistes, com es fa en països com el Japó, sinó per a veïns de la ciutat, com deixen clar els seus impulsors, que també remarquen la capacitat de crear comunitat d’aquest tipus de minihabitacles. Hi veuen una solució de caràcter “social” en un moment en què moltes persones tenen problemes per pagar-se un pis –o una habitació– a la ciutat i defensen que el volum de persones que ja s’han interessat per aquests habitacles demostra que hi ha una necessitat de solucions d’aquest tipus.

Nòmina mínima de 450 euros

Els requisits que la companyia demana als possibles residents són tenir entre 25 i 45 anys i una nòmina mínima de 450 euros, a més de no tenir antecedents penals. De moment l’empresa disposa només d’una maqueta del que vol fer, però està construint un prototip en un local del barri de la Bordeta. No han concretat l’adreça per evitar que s’hi aplegulin els curiosos, i asseguren que ja tenen altres espais a la ciutat on podrien implantar més pisos rusc. El prototip de la Bordeta hauria d’estar acabat en un termini de dues setmanes i podria acollir catorze persones, que s’allotjarien en dos pisos d’habitacles: set a dalt i set a baix. Aquest local, com tots els que té vistos l’empresa, és una planta baixa amb sortida al carrer.

Cargando
No hay anuncios

Els responsables de la iniciativa expliquen a l’ARA que no haurien de tenir problemes legals perquè, de fet, ofereixen “més comoditat” de la que pot tenir algú que dorm sempre en un alberg, on, a més, el client paga més pel llit i a vegades pot tenir pitjors condicions d’intimitat que a les càpsules. Defensen que el problema és que el consistori no sap quin tipus de llicència els ha d’atorgar. “Oferim una casa i no un hotel”, explica Marc Oliver, gerent de la companyia, convençut que la proposta acabarà obtenint els permisos. El consistori, però, no hi veu cap recorregut possible.

Prohibides les relacions sexuals

Els habitacles que projecta Haibu 4.0 fan 1,2 metres d’alt i d’ample, i 2,2 de llarg. I tenen, a més del llit, una tauleta, un bagul, prestatgeries i espai per guardar coses sota el llit. El preu del lloguer, d’uns 200 euros mensuals, inclou els subministraments, l’accés a internet i la neteja dels espais comuns. Als espais comuns hi ha lavabos, una sala d’estar i una saleta amb microones, però no una cuina convencional perquè no hi ha sortida de fums.

Cargando
No hay anuncios

Els pisos, com especifica la web de l’empresa, tenen normes com ara la prohibició que hi hagi més d’una persona per habitacle –no s’hi permetran relacions sexuals– o que s’hi consumeixin drogues, així com també les conductes violentes.

De moment, a través de la seva pàgina web ofereixen 38 places en allotjaments d’aquest tipus que volen obrir a la ciutat, i ja mostren una maqueta. El següent pas serà ensenyar, un cop acabat, el primer prototip de pis rusc a Barcelona i, a partir d’aquí, començar la batalla per aconseguir una llicència que, ara mateix, el consistori veu impossible que obtinguin.