Tribunals

Els dos piròmans acusats de l'incendi d'Horta de Sant Joan accepten quatre anys de presó per esquivar el judici

Cinc bombers van morir en el foc i un altre va resultar ferit greu

ARA
2 min
Els noms dels cinc bombers que van morir en el tràgic incendi d'Horta de Sant Joan

BarcelonaDotze anys després del tràgic incendi d'Horta de Sant Joan, en què van morir cinc Bombers de la Generalitat i un altre va quedar ferit greu, la investigació judicial contra els autors del foc podria arribar al punt final. Fa més d'una dècada que els dos piròmans acusats de provocar el foc esperen judici perquè el cas s'havia encallat als tribunals. Ara un acord judicial de conformitat pot desencadenar el final del procés judicial. Segons ha avançat TV3 i han confirmat fonts judicials, el ministeri públic, la Generalitat i les defenses han arribat a un pacte judicial que passa perquè els acusats reconeguin l'autoria del foc i acceptin quatre anys de presó i paguin una indemnització de 9 milions d'euros a les famílies de les víctimes. A canvi, esquiven el judici.

El foc d'Horta de Sant Joan va calcinar mil hectàrees de bosc. El 20 de juliol del 2009 Antonio Paz i Lorenzo Forner, dos antics aspirants a bomber que havien treballat fent tasques de neteja del bosc per a la Generalitat, van encendre una foguera que va acabar desencadenant l'incendi. Una unitat d'elit dels Bombers de la Generalitat (GRAE) de Lleida i una altra dels bombers aragonesos van quedar atrapades per les flames mentre intentaven apagar l'incendi. Un helicòpter va poder rescatar els efectius aragonesos però quan va intentar tornar per salvar els GRAE de Lleida ja no van poder accedir a la zona cremada. Cinc dels bombers d'aquesta unitat va morir i un sisè va quedar ferit greu.

A Paz i Forner els van detenir el gener del 2010. Tots dos van assegurar que mai havien tingut intenció de provocar el foc, però els investigadors van trobar-los unes fotografies que s'havien fet amb el mòbil quan la foguera ja havia cremat els primers arbres i provocava una columna de fum.

L'endarreriment del cas

Inicialment, tant la Fiscalia com la Generalitat plantejaven demanar una condemna de fins a 20 anys de presó per als dos piròmans per cinc homicidis imprudents i les lesions al bomber supervivent. Una pena que es veuria reduïda ara a una quarta part si es confirma l'acord de conformitat. Tot i així, hagués estat difícil que en un judici s'haguessin imposat aquestes condemnes pel temps que el cas ha trigat a resoldre's. Un dels incovenients que va encallar la tramitació -després d'una llarga investigació- va ser que es va descartar que els acusats s'asseguessin davant d'un jurat popular i es va optar per enviar-los a un jutjat penal, endarrerint la tramitació de la causa.

De fet, segons les fonts consultades, l'acord de conformitat recull aquests endarreriments i es té en compte a l'hora de calcular la rebaixa de les penes que finalment han acceptat els acusats.

Condema "escassa"

Les famílies dels bombers morts ja fa temps que busquen passar pàgina i des del 2014 no formen part del procediment judicial. Malgrat tot consideren que la condemna finalment acceptada pels autors del foc és "minsa", en paraules del seu advocat, Pau Simarro. Simarro lamenta que la Generalitat no "arribés al fons de l'assumpte" i intentés depurar responsabilitats també en el sí del cos per l'incendi. De fet, durant molt de temps el màxim comandament del cos a peu d'incendi, anomenat 'Delta Zero', va estar investigat pels fets i es va revisar si el dispositiu s'havia fet correctament. Finalment però l'Audiència de Tarragona el va exculpar i va fer recaure tota la responsabilitat de l'incendi en els dos autors.

stats