Els piquets tornen a impedir durant més d'una hora els serveis mínims a la línia de Ferrocarrils del Vallès
Els serveis mínims dels FGC del Llobregat s'han complert sense problemes, de la mateixa manera que els de la L7, que va fins a Avinguda Tibidabo
BarcelonaEls piquets de la vaga convocada pel comitè d'empresa de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) han tornat a impedir durant més d'una hora els serveis mínims fixats per a aquesta tarda, d'un 50% de servei entre les 4 i les 8 del vespre, a la línia del Vallès. A l'estació de la plaça de Catalunya, el servei ha estat completament aturat fins fa poca estona, quan finalment han pogut operar els serveis mínims, i només hi arribaven trens de la L7, que va fins a Avinguda Tibidabo. A peu d'andana, treballadors de l'empresa informaven els passatgers dels motius de la vaga i els explicaven les alternatives de transport de què disposaven. Tanmateix, el focus de la protesta ha estat l'estació de Sarrià, on l'acció dels piquets ha obligat a aturar en tots dos sentits els serveis mínims de les línies del Vallès i Reina Elisenda. Com ha passat al llarg del matí, els serveis mínims a la línia de FGC del Llobregat sí que s'han complert.
Un matí sense serveis mínims a la línia del Vallès
Els primers serveis mínims de la vaga de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), entre dos quarts de set del matí i dos quarts de deu, han finalitzat aquest dijous al matí sense que s'hagin complert les freqüències dictades pel departament d'Empresa i Ocupació a la línia del Vallès. Els piquets han impedit la sortida de trens des de l'estació de Plaça Catalunya i han cremat pneumàtics a la via entre les estacions a La Floresta i Les Planes, fet que ha obligat a interrompre la circulació dels combois de la via S1 i S2 que enllacen la capital catalana amb Terrassa i Sabadell. A la línia Llobregat-Anoia sí que s'han complert els serveis mínims. A dos quarts de deu del matí, el personal de FGC ha començat a desallotjar les estacions, que no s'han reobert fins a les quatre de la tarda, quan ha començat la segona tanda de serveis mínims.
Trens amb comptagotes
A l'estació de Sabadell Rambla, els trens han arribat amb comptagotes com a conseqüència de l'acció dels piquets. Els serveis mínims no s'han complert tal com s'havien previst, amb un 50% de la freqüència habitual durant tres hores, i molts usuaris han optat per transports alternatius per arribar als seus destins i no fer tard, com Renfe o vehicles particulars.
A l'estació de la capital vallesana, inici i final de recorregut de les línies S1 i S2, els viatgers estaven en general assabentats de la convocatòria de la protesta però han mostrat el seu malestar perquè no s'han complert els serveis mínims. En alguns moments d'aquest matí, s'han arribat a acumular més d'un centenar de persones a les andanes esperant poder sortir en direcció Barcelona, fins on han acabat sortint menys trens dels previstos.
Pel que fa el servei de la línia Llobregat-Anoia, els serveis mínims sí que han funcionat amb normalitat. En aquest cas, les estacions també han tancat a partir de dos quarts de deu del matí i no han reobert fins als serveis mínims de la tarda.
Més jornades de vaga
Els treballadors de FGC faran 48 hores de vaga seguides entre aquests dijous i divendres. En una reunió celebrada aquest dimarts entre els sindicats de l'empresa i la direcció, que va acabar sense acord, es va informar que farien vaga. Així, aquest dijous i divendres, 10 i 11 de maig, només hi haurà serveis mínims.
A banda de la vaga de 48 hores d'aquests dijous i divendres, el comitè d'empresa ha convocat tres jornades més de vaga ininterrompuda per als dies 24, 25 i 26 d'aquest mateix mes de maig i els dies 12, 13 i 14 de juny. En aquest cas, la interrupció dels trens s'allargarà durant 72 hores seguides.
Retallada salarial
El comitè d'empresa de FGC diu que la mobilització dels treballadors respon a l'anunci d'una altra baixada del sou del 3%, que se suma a la del 5% que van patir el 2010. A més, afegeixen que no poden acceptar les condicions que els han ofert des de la direcció, "perquè no donen cap contrapartida" i perquè els neguen el "marge de confiança" per poder negociar amb "més altes instàncies" de la Generalitat una possible sortida a l'actual conflicte laboral.
Els sindicats denuncien que l'administració catalana no té cap voluntat per negociar el conveni col·lectiu i l'aplicació de les mesures de retallades previstes al Parlament de Catalunya, que són les causes principals de l'actual conflicte laboral.