Societat30/04/2014

La prohibició de les pilotes de goma entra en vigor aquest dimecres

El conseller Espadaler nega que es tracti d'una rectificació del Govern i assegura que han sigut sensibles a una reivindicació social

Ara / Acn
i Ara / Acn

BarcelonaLa prohibició de les pilotes de goma ha entrat en vigor aquest dimecres i no hi haurà un "únic element" que les substitueixi en les funcions d'ordre públic. Així ho han remarcat fonts del departament d'Interior a l'ACN, després que en els darrers mesos s'hagi especulat sobre quines serien les noves "eines robustes" que utilitzarien els Mossos després de l'acord assolit per CiU i ERC al mes de novembre per retirar de "forma immediata" les pilotes de goma. El departament d'Interior preveu adquirir 110 noves llançadores GL-06 de projectils viscoelàstics durant el 2014 i vol potenciar la mediació. A més, els Mossos ja disposen de 90 càmeres de vídeo que els agents antiavalots portaran al pit.

Sensibilitat per una reivindicació social

En declaracions aquest dimecres a 'Els matins', de TV3, Espadaler ha negat que l'acord per retirar les pilotes de goma sigui una rectificació del Govern i ha assegurat que han sigut sensibles a una reivindicació social. "Hem entès que això no és socialment acceptable", ha considerat Espadaler, alhora que ha negat que, amb aquesta mesura, s'estiguin traient mitjans als Mossos d'Esquadra. El titular d'Interior també ha qualificat de "simplista" reduir el debat de l'ordre public a l'ús d'una eina, i en concret, de les pilotes de goma, i ha assegurat que el "balanç final" és que tenim "una policia més preparada del que la teníem" abans d'iniciar el debat sobre l'ús de les pilotes de goma.

Cargando
No hay anuncios

La retirada de les pilotes de goma abans del 30 d'abril va ser el principal acord que es va adoptar en el marc de la comissió parlamentària creada per debatre sobre el material d'antidisturbis dels Mossos d'Esquadra. Una comissió que es va crear després del cas d'Ester Quintana, que va perdre un ull durant els aldarulls de la vaga del 14-N. Les pilotes de goma han generat en els darrers anys un rebuig social que en va acabar precipitant la retirada. Les prohibició va ser segellada per CiU i ERC, amb el suport final de C's, però no el de la resta de grups parlamentaris.

L'acord parlamentari també instava el departament d'Interior a elaborar un informe per especificar els mitjans tècnics i materials de la Brigada Mòbil (Brimo) i les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). Fonts d'Interior han confirmat a l'ACN que aquest informe que respon al mandat parlamentari es lliurarà al Parlament en les properes setmanes.

Cargando
No hay anuncios

Els Mossos disposen actualment d'una cinquantena de subfusells GL-06, que són les llançadores de projectils viscoelàstics o de 'foam', i Interior preveu adquirir-ne 110 de noves al llarg d'aquest 2014, tal com va confirmar el conseller la setmana passada al Parlament en resposta a una interpel·lació al Govern presentada pel grup PP català sobre el nou model d'ordre públic la setmana passada. Aquests projectils es consideren menys lesius i més precisos.

Al costat de les llançadores de projectils de 'foam', els Mossos disposen d'altres eines per les funcions d'ordre públic, com els mecanismes coneguts com a canó de so, que ja s'ha utilitzat, o el d'aigua, que encara no s'ha fet servir. El conseller ha puntualitzat en diverses ocasions que el canó de so és un "altaveu" o un "dispositiu acústic".

Cargando
No hay anuncios

Espadaler va dir al mes de març que aquest altaveu permet "coses molt efectives", com "donar missatges amb molta claredat a una distància molt gran". Tot i que el conseller va reconèixer que fa sons "molestos i que ajuden a la dissuasió", va defensar que és utilitzat per altres policies europees. Quant al canó d'aigua, Interior ha arreglat el que ja tenia, tot i que no és un recurs que es pugui utilitzar en carrers estrets com els del casc antic o el barri de Gràcia.

Els Mossos ja tenen 90 microcàmeres

Cargando
No hay anuncios

Els Mossos d'Esquadra ja han rebut 90 microcàmeres de vídeo que els agents de la Brigada Mòbil portaran al pit, segons han explicat fonts d'Interior, tot i que per qüestions administratives encara no són operatives. Aquestes càmeres serviran per filmar "les actituds de les persones violentes" i també permetran "la defensa de l'actuació policial". Així ho ha destacat el conseller d'Interior en diverses ocasions al Parlament.

La mediació com una eina "imprescindible" però "complementària"

Cargando
No hay anuncios

Una de les apostes clares del conseller Espadaler és la mediació, tot i que aquesta és una eina que es presenta com a "complementària" de la gestió del conflicte. Com a resposta a la interpel·lació de la setmana passada, Espadaler va argumentar que la mediació és "important" a l'hora de "canviar recorreguts, itineraris, de conèixer quines són les previsions" i la va catalogar com una "eina imprescindible en el gran trencaclosques que és la gestió de l'ordre públic".

Segons dades del departament d'Interior, el 2011 hi va haver 2.022 manifestacions comunicades, el 2012 en van ser 3.287, i el 2013, 7.618. A part de l'increment del nombre de manifestacions per la situació socioeconòmica, la conselleria atribueix aquest augment a la "voluntat d'expressar-se a la via pública, però de fer-ho d'acord amb el marc legal", un fet que Espadaler va valorar "positivament" al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Una de les preocupacions del conseller és l'actuació de les persones amb capacitat i voluntat de violència en les manifestacions, que titlla d'"absoluts indesitjables", i davant els quals reclama "tolerància zero". Per Espadaler, detenir de manera efectiva aquestes persones en una manifestació és un "repte que no hem resolt", però tampoc ho han fet les "policies del nostre entorn". El responsable d'Interior va assegurar, però, que aquest desafiament no es resol amb "tècniques policials", sinó amb "intel·ligència".

Una única pilota de goma amb Espadaler

Cargando
No hay anuncios

Interior no ha utilitzat pilotes de goma en funcions d'ordre públic des que Espadaler n'és el titular. Ho han reiterat fonts d'Interior. L'única pilota de goma ha estat la que es va llançar la setmana passada en una biblioteca de Sant Feliu de Codines, on un home que pateix esquizofrènia s'hi va atrinxerar durant més de set hores amb un ganivet. Un escopeter va llançar la pilota de goma per evitar que l'home s'autolesionés.

Stop Bales de Goma alerta que les altres eines també són "de caràcter letal"

Cargando
No hay anuncios

L'Associació Stop Bales de Goma-Ojo con tu Ojo ha enviat un comunicat aquest dimarts en què anuncia que les seves reivindicacions continuen, tot i la retirada efectiva de les pilotes de goma, ja que considera que a part de la prohibició d'aquests projectils, altres canvis que es van sol·licitar en la comissió d'estudi no s'han complert.

Stop Bales de Goma ha destacat que amb la prohibició es posa fi a una "arma letal que des del 2009 fins al 2012, en gairebé totes les ocasions que va ser utilitzada va causar danys irreparables a moltes persones". L'associació xifra en set les persones que van perdre la visió d'un ull.

Stop Bales de Goma denuncia que els Mossos encara disposen d'armes de "caràcter letal" i cita la plataforma d'aigua, el canó de so i els projectils de foam. L'associació assegura que aquestes llançadores "ja van ser utilitzades a Catalunya i van causar danys notables", i alerta que a França "van causar la pèrdua de la visió a diverses persones". L'associació també denuncia que identificar els agents policials en una manifestació encara resulta "gairebé impossible".

Protocol d'indemnització a les víctimes en manifestacions

Damunt la taula també hi ha un protocol de rescabalament de víctimes durant manifestacions amb indemnitzacions. El protocol complementarà el procés judicial, però no el substituirà, i tindrà caràcter retroactiu. Aquest precisament és un punt sobre el qual Stop Bales de Goma lamentava no haver tingut notícies durant els darrers mesos. Interior preveu presentar-lo en les properes setmanes al Parlament.