Pfizer presenta una píndola que evitaria 9 de cada 10 morts per covid

El medicament resulta prometedor si s'administra fins a tres dies després de començar a tenir símptomes

BarcelonaLa ciència vol estrènyer el setge als casos de covid greu i cada vegada se sumen més farmacèutiques a la cursa per aconseguir un tractament contra la malaltia, l'última gran peça per frenar el virus. L'endemà que el Regne Unit aprovés l'ús del fàrmac experimental de Merck i Ridgeback, el molnupiravir, després de demostrar que és molt eficaç i pràcticament elimina el risc de mort per aquesta malaltia infecciosa, ara és Pfizer qui ha anunciat el disseny i la fabricació d'una pastilla oral, anomenada Paxlovid i coneguda científicament com a PF-07321332. Segons els resultats preliminars dels assajos, el fàrmac seria encara més potent que el del seu competidor: fa caure en un 89% el risc d'haver de ser hospitalitzat o morir entre els infectats per coronavirus, en comparació amb els que van prendre un placebo. L'assaig s'ha fet amb aproximadament un miler de persones amb factors de risc que s'havien contagiat i que van rebre el medicament fins a tres dies després de presentar símptomes.

Paxlovid és un inhibidor de la proteasa, és a dir, actua sobre l'enzim clau per a la replicació viral de l’ARN del virus i interfereix en la reproducció del patogen dins l'organisme. Pfizer presumeix que, si les autoritats l'aproven, serà el primer antiviral del seu tipus que demostra "una potent activitat anitiviral in vitro" contra totes les variants que circulen fins ara. Juntament amb el molnupiravir, pot ser un dels primers tractaments específics per evitar les complicacions greus en infectats o com a mesura preventiva per evitar que el virus afecti població vulnerable en cas que algú proper contregui la infecció. El candidat de Pfizer requereix que la píndola es prengui cada dotze hores durant cinc dies i en combinació amb un antiviral àmpliament utilitzat contra el virus de la immunodeficiència humana (VIH). 

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat, la farmacèutica assenyala que no s'ha produït cap defunció durant els 28 dies de tractament entre els pacients que van utilitzar el nou fàrmac, mentre que l'1,6% dels que van prendre un placebo van acabar morint. "Aquestes dades suggereixen que el nostre candidat a antivíric oral, si és aprovat o autoritzat per les autoritats reguladores, té el potencial de salvar la vida dels pacients, reduir la gravetat de les infeccions per covid i eliminar fins a nou de cada deu hospitalitzacions”, ha assegurat el president i director executiu de Pfizer, Albert Bourla, en el mateix comunicat.

50 milions el 2022

"Els resultats superen els que ens atrevíem a somiar", ha coincidit la directora científica de la divisió de vacunes de Pfizer, Annaliesa Anderson, que ha donat la notícia aquest divendres en una entrevista al Washington Post. De moment, però, els resultats de l'estudi no s'han publicat oficialment. Anderson, que dirigeix la investigació per aconseguir un medicament específic contra el covid des de principis d'any, ha dit que la companyia busca "protecció i tractament" contra el coronavirus "en tots els sentits".

Cargando
No hay anuncios

Des que va esclatar la pandèmia, Pfizer s'ha convertit en un dels actors clau per a la lluita contra el virus. La companyia estatunidenca va dissenyar la primera eina preventiva contra el covid, una vacuna que actualment és la més administrada al món –54.600.000 dosis només a l'Estat–, i ara ultima un medicament que pot ser fonamental per a estratègies reactives, és a dir, que es podria administrar un cop la persona està infectada per reduir les complicacions més greus del covid i evitar noves defuncions.

Tot i que encara no s'han fet públics els resultats dels assajos, Pfizer ja ha començat a fabricar el medicament i es proposa produir més de 180.000 paquets de píndoles fins a finals d'any. A més, i segons va explicar Anderson, la idea és aconseguir ràpidament una producció d'almenys 21 milions durant la primera meitat del 2022 i arribar a una producció de 50 milions tot l'any que ve. La companyia no ha volgut revelar a quin preu vendran el seu tractament.