La petrolera Shell havia advertit del risc sísmic si s'explotava el magatzem de gas
La companyia, que va explotar el pou entre el 1973 i el 1998, ja va advertir que fer-ho podia despertar l'activitat sísmica i fer-ne créixer la intensitat
AlcanarLa petroliera Shell, que va explotar el pou entre el 1973 i el 1989 on actualment s'ha injectat el gas del Castor, ja va advertir de la perillositat per moviments sísmics en l'aprofitament de la cavitat submarina. Segons dades de l'Observatori de l'Ebre, es van registrar 30 terratrèmols des de l'inici de l'explotació fins a l'any 1998, molt lluny dels més de 400 de l'última setmana.
La Plataforma en Defensa del Sénia va lamentar en l'assemblea d'aquest divendres que Escal UGS, gestora del Castor, i el govern espanyol no tinguessin en compte aquestes advertències. Per a diumenge han convocat una gran mobilització a les Cases d'Alcanar (Montsià) per promoure el desmantellament de la planta.
Els informes sobre beneficis i perjudicis que va elaborar la petroliera Shell després d'explotar el pou on actualment s'ha injectat el gas del magatzem Castor, i que està en disposició de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya, desmenteixen els arguments d'Escal UGS que negaven qualsevol perill en l'explotació del dipòsit submarí.
Els informes de Shell i les dades recollides per l'Observatori de l'Ebre entre els anys 1973, quan es va començar l'extracció de petroli, fins a l'any 1998, confirmen que hi havia hagut moviments sísmics a la zona i advertien que una explotació futura del dipòsit podria no només despertar de nou l'activitat sísmica, sinó augmentar-ne la freqüència i la intensitat.
Durant aquests 25 anys es van registrar un total de 30 sismes, la majoria de baixa intensitat i amb alguns episodis, sobretot l'any 1995, amb terratrèmols de magnituds entre 4 i 5 en l'escala de Richter, que també llavors van ser percebuts per la població. Els més de 400 terratrèmols registrats durant l'última setmana confirmarien les advertències que es feien llavors.
Durant la redacció de l'estudi d'impacte ambiental del projecte Castor, a més, el ministeri de Medi Ambient va consultar a l'Observatori de l'Ebre sobre la necessitat de fer controls sísmics. L'entitat va recomanar la monitorització de l'activitat sísmica durant la injecció "per poder prendre decisions sobre l'activitat en el futur", demanava "proves" que asseguressin "que les pressions de la injecció no fracturarien les roques" i reconeixia que aquesta activitat industrial era potencialment inductora de terratrèmols.
10 nous sismes de matinada
Durant aquesta matinada s'han registrat al golf de València un total de deu sismes de baixa intensitat, d'entre 1,5 i 2,2 graus, segons ha informat l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) a la seva pàgina web.
Les injeccions de gas al magatzem subterrani del projecte Castor han originat des del 8 de setembre uns 400 petits terratrèmols a la zona, dels quals el de més intensitat, d'una magnitud de 4,2 graus en l'escala de Richter, es va produir dimecres.
La Fiscalia de Castelló ha obert una investigació penal per aclarir els sismes a l'entorn del magatzem subterrani Castor, mentre els veïns de les zones afectades comencen a mobilitzar-se per demanar el tancament de la planta.