El 40% de la pesca al litoral de les zones urbanes són residus
Un estudi revela que la brossa s'acumula més a Vilanova i la Geltrú que al delta de l'Ebre
BarcelonaLes escombraries s'amunteguen a les xarxes dels pescadors catalans: els plàstics, les fustes i els tèxtils, juntament amb els residus de carbó cremat dels vaixells, poden arribar a representar el 40% de les captures a les zones marítimes més pròximes a les grans poblacions. El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), a través de l’Institut de Ciències del Mar (ICM), ha presentat el resultat del primer estudi d'àmbit espanyol que quantifica la brossa que s'acumula als pesquers catalans i les conclusions són clares: al litoral de les zones més urbanes i, per tant, més transitades, s'hi acumulen més residus que a les zones eminentment rurals.
L'estudi ha avaluat la densitat d'escombraries a Vilanova i la Geltrú (Garraf) i al delta de l'Ebre. Mentre que a Vilanova i la Geltrú es poden pescar entre 198 kg i 393 kg de residus per km2, al Delta la xifra d'escombraries barrejades amb captures es redueix dràsticament a 34 i 56 kg; és a dir, a un 5% del total de la pesca.
Aquests resultats evidencien l'alta taxa de deixalles que suren a les aigües barcelonines i els obstacles que representen per al medi ambient –la seva degradació natural és molt lenta–, però també per al sector pesquer. "Per exemple, els plàstics i els tèxtils causen embulls als engranatges dels vaixells i l'impacte de les fustes pot fer malbé les embarcacions", explica la codirectora de l'estudi Eve Galimany.
"Cal una millora en la gestió dels residus, incloent-hi un programa de recompensa per als pescadors que tornin a terra les escombraries marines, com abans es feia amb els envasos de vidre”, afegeix la científica de l’ICM-CSIC Elena Marco-Herrero.
La participació de pescadors ha sigut un element clau per elaborar l'estudi. Miquel Illa, pescador de la confraria de Vilanova i la Geltrú, explica que la brossa és, any a any, un element molt present a les aigües. "La gent no és conscient de tots els residus que es llencen al mar ni que triguen una infinitat d'anys a dissoldre's”, lamenta. I afegeix: "Els pescadors som els primers interessats a tenir el mar net".