L'alpinisme solidari de Ferran Latorre vol conquerir l'Everest
Latorre es convertiria en el primer català a haver escalat els 14 cims de 8.000 metres sense oxigen. L'expedició forma part d'un projecte de recerca sobre les malalties respiratòries
Barcelona"Hi ha tantes raons per pujar a l'Everest com rutes per abastar el cim", ha assegurat avui l'alpinista Ferran Latorre durant la presentació de Sherpa-Everest 2017, el projecte que li ha de permetre convertir-se en el primer català a escalar els 14 cims de 8.000 metres (sense oxigen artificial) per una raó que va molt més enllà de l'èpica esportiva.
La fita alpinista, una proesa física amb què Latorre té previst tancar la seva carrera d'escalador, permetrà elaborar un investigació científica centrada en les malalties respiratòries. La investigació analitzarà l'impacte genètic, fisiològic i biomèdic de la manca d'oxigen en xerpes i 'trekkers' i en Latorre i altres alpinistes europeus que l'acompanyaran durant l'aproximació i ascensió al pic de l'Everest. L'objectiu és estudiar com el cos s'aclimata a l'altura i identificar els mecanismes genètics d'adaptació a la manca d'oxigen.
"Sento que, per primer cop, el que faig servirà als altres", ha afirmat Latorre durant la presentació d'aquest projecte patrocinat per la Fundació Bancària la Caixa i desenvolupat per l'Hospital i l'Institut de Recerca de la Santa Creu i Sant Pau i l'Hospital Germans Trias i Pujol.
"Els resultats aportaran llum i ajudaran altres projectes de recerca a avançar en les solucions per a afeccions respiratòries com la malaltia pulmonar obstructiva", ha explicat Joan Manuel Soria, responsable de la Unitat Genòmica i de Malalties Complexes de l'Institut de Recerca de Sant Pau i un dels experts que també s'uniran a l'expedició per dirigir i gestionar la realització de proves i analítiques 'in situ'.
Aquestes proves es realitzaran abans, durant i després de l'ascensió amb marcadors respiratoris musculars i cardíacs i anàlisis com ara l'extracció de sang per quantificar l'expressió del genoma en aquest procés d'adaptació a les condicions extremes. Sherpa-Everest 2017 també aportarà informació vital per als malalts de fibrosi pulmonar o emfisemes, per als alpinistes i per als centenars de milions de persones que cada any visiten zones per sobre dels 5.000 metres d'altitud.
Latorre, que ja ha intentat assolir el cim de l'Everest en 6 ocasions, preveu arribar a la muntanya més alta de la terra a finals d'aquest mes de maig, 17 anys després de fer l'Annapurna, el seu primer 8.000 metres. L'alpinista, la ubicació del qual serà monitoritzada i es podrà seguir al llarg de tot l'ascens, ha assegurat que aquesta última expedició és el projecte de la seva vida i que, molt probablement, el culmini amb una publicació editorial.
Latorre ha explicat que "fa 30 anys, després de pujar la muntanya catalana de Punta Alta" va escriure "que volia fer l'Everest" en el llibre de registres d'un refugi. Si aquest cop arriba al cim, li agradaria escriure: "Aquí hi ha un nen que ha complert el seu somni".