Arriba la pitjor setmana pel que fa a perill d’incendis a Catalunya dels últims 18 anys
Una onada de calor extrema provocarà temperatures de més de 40 graus en diverses comarques
BarcelonaCatalunya afronta els pròxims dies les pitjors condicions pel que fa a risc d'incendi dels últims 18 anys. Així ho afirma el Servei de Prevenció d'Incendis de la Generalitat, que ha fet avui un crit d'alerta davant de l'arribada d'una onada de calor que pot provocar temperatures rècord. Les altes temperatures sumades a la falta de pluges dels últims mesos creen unes condicions similars a les que han afavorit els incendis de Grècia i Turquia durant els últims dies, segons el departament d'Acció Climàtica. La consellera, Teresa Jordà, ha demanat a la ciutadania "minimitzar l'activitat a la muntanya" a partir de dimecres. "Si un incendi crema, el podem apagar, però si són molts serà molt difícil", ha alertat. L'afectació principal s'espera en un grup de comarques d'entre Ponent, la Catalunya Central i el prelitoral central, on se sumen més clarament els factors de temperatures extremes previstes i falta de pluges.
El departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha preparat per demà l'activació del nivell 3 del pla Alfa a les principals zones de risc, una mesura que permet adoptar restriccions com ara tancar els accessos als parcs naturals. S'aturaran totes les activitats empresarials i industrials a l'espai forestal i s'ha demanat a les entitats agràries que llaurin els camps de cereals per netejar el terreny i dificultar la propagació del foc. La situació de perill molt alt està previst que s'allargui fins dimarts.
Onada de calor extrema
El detonant d'aquesta situació serà l'entrada d'una massa d'aire molt càlid que provocarà temperatures extremes a partir de demà i com a mínim fins diumenge. Demà les màximes ja fregaran els 40 graus a Ponent, i entre dijous i dissabte s'espera que els 40 graus es puguin superar amb certa facilitat en comarques de Ponent i de la Catalunya Central. Les temperatures més altes de l'episodi podrien situar-se entre els 42 i els 44 graus, uns llindars extrems que poden arribar a fer caure rècords històrics. A Lleida, per exemple, amb dades des del 1956, la temperatura més alta registrada són els 43,4 graus del 29 de juny del 2019, una dada que podria igualar-se o superar-se els dies vinents. Molts dels rècords d'estacions del Meteocat provenen de les onades de calor del 2019 i del 2015, unes situacions de calor extrema que van ser molt semblants a la que s'entreveu els pròxims dies. Són temperatures molt altes que s'han repetit diverses vegades des del 2015, símptoma que ja no cal esperar-les cada 20 o 30 anys com abans, sinó cada 2 o 3. A Lleida, des del 1959 fins al 2014, s'havia arribat 8 vegades a 40 graus. Des del 2015, s'hi ha arribat 14 vegades, i tot apunta que aquesta setmana s'hi arribarà tres o quatre cops més.
A la costa, la temperatura no pujarà tant, però hi haurà diverses nits en què no baixarà dels 25 graus, sobretot al voltant de Barcelona. Als migdies la suma de temperatura i humitat faran augmentar la sensació tèrmica fins a tocar dels 40 graus.
El Meteocat té actius avisos de perill ja per demà, i sobretot per dijous i divendres. Els avisos afecten sobretot les comarques de Ponent, de la Catalunya Central i del Pirineu i Prepirineu: els indrets on les temperatures s'esperen proporcionalment més altes i extremes. Al Segrià, l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i a la Noguera el perill es considera molt alt i els avisos per dijous i divendres són de nivell 5 sobre 6.
Un aspecte molt important serà saber exactament fins quan s'allargaran aquestes temperatures tan altes. Sobre això encara hi ha incertesa: alguns models fan pensar que fins dimarts no hi haurà un alleugeriment significatiu, d'altres entreveuen ja una baixada de fins a 5 graus de cara a dilluns.
En qualsevol cas, seran com a mínim 4 o 5 dies seguits de calor molt forta i continuada que molt probablement provocaran sobremortalitat, com sol passar en aquests casos. Sobre aquest aspecte s'han fet diversos estudis en ciutats com Istanbul, Viena i també a Suïssa, on s'han constatat sobremortalitats d'entre el 6% i el 21% en onades de calor recents. A la Colúmbia Britànica, la mortalitat es va gairebé doblar aquest any durant l'episodi que va provocar temperatures de fins a 50 graus.
La calorada arriba després d'un any que en algunes comarques ha sigut dels més secs de les últimes dècades. Si s'agafen les dades dels últims dotze mesos, els mapes de l'estat de sequera del Meteocat dibuixen un panorama de sequera extrema en diverses regions de la costa i del prelitoral centrals, de la Catalunya Central i sobretot en punts de les comarques de Girona. Entre l'1 d'agost del 2020 i el 31 de juliol del 2021, només s'han acumulat 242 l/ m² a Badalona, 310 a Sant Sadurní d'Anoia i als Hostalets de Pierola, 323 a Torroella de Montgrí o 335 a Castellbisbal. En alguns casos, és poc més de la meitat del que caldria esperar que plogués en un any normal.