La perifèria sud de Madrid batega lenta pel nou confinament
Ciutats com Leganés, Alcorcón i Fuenlabrada acusen haver de vetar-se mútuament l’entrada
Humanes / Leganés / MadridAmb les mans a les butxaques i el cap cot, el Juan espera a Humanes l’autobús que el dugui de nou a Carranque, ja a la província de Toledo, a tocar de la perifèria sud de Madrid. Els seus tiets i cosins viuen a Humanes i, malgrat passar-hi cada dia, fa un mes que no els veu. Diu que ja perd prou temps agafant el bus i el tren per anar i tornar de la universitat, a Madrid capital, però el cert és que tampoc pot visitar-los. Fa dues setmanes que aquest municipi de gairebé 20.000 habitants al sud de Fuenlabrada està confinat, de manera que el Juan pot passar-hi en trànsit per continuar el seu trajecte, però res més. És una de les 37 àrees bàsiques que Isabel Díaz Ayuso va tancar el 18 de setembre, i ho estarà 14 dies més com a mínim, ara acompanyant les ciutats de més de 100.000 habitants del voltant: Fuenlabrada, Parla, Leganés, Alcorcón i Getafe.
“El poble viu a ritme lent”, diagnostica la Nieves, propietària del bar Ángeles, buit com els carrers. La gran majoria de veïns marxen a treballar fora i els que es queden són gent gran que no coneixen al detall les restriccions i opten per no sortir pràcticament de casa. “L’Ajuntament no ha informat gens aquests mesos, com ara, i tothom ha fet el que ha volgut”, continua la Nieves. Segons explica, els contagis han proliferat perquè la policia estava absent i els ciutadans s’han relaxat. A més, sosté que Humanes ha pagat els plats trencats de la transmissió a Moraleja de Enmedio, el poble del costat, que no té centre de salut. La direcció del centre d’Humanes no va voler atendre l’ARA -al·lega que necessita autorització de la Direcció Assistencial Sud de la Comunitat de Madrid- i l’Ajuntament tanca portes i telèfon a les dues del migdia.
És un símptoma de l’ànim general d’aquesta perifèria sud mig buida i de persianes abaixades. De sèrie aquestes ciutats ja no tenen el batec accelerat i caòtic de Madrid, però ara les noves restriccions les han deixat encara més monòtones. A la plaça d’Espanya de Leganés parelles passegen tranquil·lament el cotxet del bebè, persones grans fan cua al banc i a la caseta de la loteria, i les terrasses amb prou feines omplen quatre taules amb universitaris que fan campana o treballadors que es prenen mitja hora de descans.
El mig gas de ciutats com Leganés és refugi i pau davant l’estrès de Madrid, però els negocis sospiren perquè el confinament no s’eternitzi. A curt termini a la perruqueria Mora no sortiran els números si no s’hi acosta ningú. “La gent va venir la setmana passada a la desesperada”, assegura el Víctor, per contextualitzar fins a on arriba la confusió sobre les restriccions, sobretot en la gent gran. La Sabina i la Carmen, de 76 i 78 anys, fa mesos que canvien de canal quan comencen les notícies. S’han acostumat a sortir poc, posar-se al dia quan es creuen i fer la compra, no gaire més. “El que ara ha canviat és que el meu fill, que viu a Fuenlabrada, em va dir que no pot venir a veure’m”, es lamenta la Sabina. També han hagut de posposar les reunions l’Alejandro i els seus amics de la Universitat Carlos III.
Pocs controls policials
Tanmateix, les multes no arribaran fins que els tribunals avalin les restriccions i ahir a les carreteres que uneixen les ciutats perifèriques no hi havia policia. Als accessos a Madrid hi va haver les retencions habituals de primera hora, mentre que les estacions van veure una mica reduïda l’afluència. No hi haurà prou policia i els controls seran aleatoris, però el que ahir van fer uns agents de paisà va ser muntar-ne un de discriminatori: en deu minuts de constants arribades d’usuaris només van demanar el justificant a una dona que duia hijab.
Confinen Palència i Lleó i Saragossa retrocedeix a la fase 2
El govern de Castella i Lleó, governat per una coalició del PP i Cs, ha decidit confinar perimetralment els municipis de Palència i Lleó després que hagin superat els llindars d’incidència del coronavirus que va establir el ministeri de Sanitat per confinar ciutats de més de 100.000 habitants. Les restriccions de mobilitat s’allargaran almenys 14 dies. D’altra banda, el govern de l’Aragó va establir ahir que Saragossa retrocedeixi a la fase 2 entre els dies 8 i 15 d’octubre -coincidint amb les festes del Pilar-. També Osca passarà a la fase 2.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va avisar ahir que les setmanes vinents seran difícils en algunes comunitats autònomes i per això va felicitar les que estan optant per aplicar “mesures contundents” amb caràcter preventiu per frenar els contagis. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va dir que l’objectiu actual és que les zones que superen els 500 i els 400 casos per cada 100.000 habitants baixin, i que la mitjana estatal passi de 254 a 50.