SOCIETAT

El rei Pere el Gran es tenyia el cabell de ros

El monarca, que va regnar al segle XIII, feia servir una substància provinent de la ginesta. La investigació a les tombes reials de Santes Creus confirma també que Blanca d'Anjou va morir en el seu desè part

Reconstrucció facial del rei Pere el Gran / ACN
Agències
20/06/2011
2 min

BarcelonaL'estudi de les tombes reials del monestir de Santes Creus ja està en fase de resultats després de dos anys de recerca. I els resultats poden ser sorprenents. Per exemple, les proves han demostrat que el rei Pere el Gran, que va regnar al segle XIII, es tenyia el cabell de ros gràcies a una substància anomenada apigenina que procedeix de la ginesta. La pràctica era habitual en l'època. Altres proves demostren hipòtesis per les quals s'havia apostat com la confirmació que Blanca d'Anjou va morir en el seu desè part.

D'altra banda, l'estudi dels sepulcres ha destapat algunes pràctiques funeràries, com que la mateixa reina va ser enterrada maquillada amb carmí, o el fet que Pere el Gran no va ser enterrat com a monjo, sinó amb una túnica luxosa, una dada que s'ha descobert en l'anàlisi dels teixits. La recerca ha permès també reconstruir els rostres del rei i la reina.

Així, s'ha demostrat que Pere el Gran era un home sa, de tipologia alta i que va patir una malaltia infecciosa als pulmons, tot i que no s'ha pogut concretar que aquesta fos la causa de la seva mort. Pel que fa a la reina, s'ha pogut reconstruir el seu rostre i comprovar que l'escultura que se li va fer per decorar la tomba, mostra una imatge idealitzada de la dona. A més a més, la investigació d'aquests cossos i tombes ha permès descobrir noves dades a través de l'ADN, encara que no s'ha pogut analitzar tot el genoma per l'estat de degradació del cos, de manera que no es podran identificar els ascendents i descendents de Pere el Gran.

Incògnites obertes


El projecte de restauració i investigació d'aquestes tombes del monestir de Santes Creus també ha deixat algunes incògnites. La més important és la d'esbrinar de qui són els quatre cossos que s'han localitzat a la tomba de Roger de Llúria, després que les anàlisis hagin demostrat que no són seves. 



El projecte d'investigació s'està duent a terme en motiu del 850è aniversari de Santes Creus i ha comptat amb un pressupost al voltant dels 700.000 euros als quals s'hi haurà d'afegir el cost de la il·luminació de les tombes que permet als visitants de Santes Creus poder reconèixer aquest important patrimoni del segle XIII.

stats