SOCIETAT

Pelegrí demana suport als eurodiputats catalans per defensar els interessos agrícoles davant la PAC

El conseller d'Agricultura impulsa a Brussel·les una ofensiva institucional per promoure els interessos "d'un sector estratègic" per a Catalunya

Acn
30/05/2012
2 min

Brussel·lesEl conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha defensat aquest dimecres a Brussel·les que cal una política agrària comuna (PAC) que no discrimini els països mediterranis com Catalunya. Pelegrí ha demanat suport als eurodiputats catalans durant la presentació del posicionament de Catalunya sobre la PAC. La nova proposta s'ha de debatre en els propers mesos al Parlament Europeu, i el Govern espera comptar amb la complicitat dels eurodiputats per impulsar esmenes i propostes concretes en defensa de la posició catalana.

En declaracions a l'ACN, el conseller Pelegrí ha assegurat que el sector agrícola, ramader i pesquer és "estratègic i capital" per a l'economia del país i "necessita una defensa" davant de les institucions europees, on "es determinen les polítiques a aplicar". Per això, i davant d'una PAC que el conseller considera que "torna a perdre l'oportunitat de reequilibrar les polítiques agrícoles i ramaderes", el Govern ha iniciat una campanya per comptar amb el suport dels eurodiputats.

Pelegrí s'ha reunit a Brussel·les amb representants de tots els partits catalans al Parlament Europeu. La trobada ha comptat amb la participació de Salvador Sedó (CiU), Santiago Fisas (PP), Raimon Obiols i Maria Badia (PSC) i Raül Romeva (ICV-Els Verds), així com també de l'eurodiputada del PSOE Esther Herranz.

El conseller d'Agricultura ha explicat que ha notat "complicitat" en la reunió i que tots els eurodiputats s'han mostrat "predisposats" a llegir el document de la proposta catalana i a "assumir el màxim dels plantejaments en la mesura de les seves possibilitats" de partit. "Hi ha una magnífica predisposició que espero que es pugui traslladar en acords i defenses concretes davant del Parlament Europeu", ha assegurat Pelegrí.

El conseller Pelegrí ha alertat que la PAC proposada per la Comissió Europea "no s'adequa al nostre model productiu, caracteritzat per la gran diversitat i riquesa de les produccions, afavoreix els desequilibris, especialment entre agricultures mediterrànies i continentals, i condiciona la viabilitat de moltes explotacions agràries". El democratacristià és especialment crític amb la situació en què la nova PAC deixaria el sector ramader "i en particular aquelles explotacions que, malgrat haver percebut ajudes fins ara, amb molt poca base territorial i orientació intensiva, es poden veure abocades a desaparèixer".

El document català per a la PAC aposta per la regionalització i s'oposa frontalment a l'anomenada 'tarifa plana' de les ajudes. A més, proposa una flexibilització del 'greening', el manteniment dels PDR regionals, un increment del percentatge de cofinançament europeu i l'exigència de reciprocitat per als productes de països de fora la UE per evitar que hi hagi "competència deslleial".

stats