Un estudi revela com guanyar al Pedra, paper, tisora
Un equip d'investigadors xinesos arriba a la conclusió que seguim una lògica a l'hora de jugar, fet que determina si guanyem o perdem
BarcelonaEts dels que acostumen a guanyar al joc del Pedra, paper, tisora? O dels que acostumen a perdre? Segons un estudi de tres investigadors de la universitat de Hangzhou i l'Acadèmia Xinesa de la Ciència, guanyar o perdre en aquest joc no és una qüestió d'atzar, sinó que respon a una lògica del cervell. Els investigadors han arribat a la conclusió que els que guanyen ho fan perquè no canvien la seva opció, i la mantenen durant el joc. En canvi, els perdedors són els que canvien, i si primer diuen "tisora", després diuen "paper", per exemple.
Tot i la seva aparent frivolitat, l'origen de l'estudi dels investigadors Zhijian Wang, Bin Xu, Hai-Jun Zhou és seriós: intentar saber com prenem decisions, què és el que fa que optem per una opció o una altra. L'estudi, que ha estat publicat en un 'arXiv.org' obert, se centra en el joc del Pedra, paper, tisora perquè és considerat com un clàssic pel que fa a la presa de decisions en un context competitiu. La qüestió és: tendim a repetir les nostres decisions de forma cíclica, o anem variant? Ens deixem endur per l'atzar, o busquem una lògica? Això és que l'estudi intenta determinar.
La investigació s'ha dut a terme estudiant el comportament de 360 estudiants que participaven un un torneig multitudinari del joc a la Xina. Després d'analitzar tots els jocs es va arribar a la conclusió que els guanyadors no canvien d'opció, mentre que els perdedors sí que ho fan. A més, els perdedors acostumen a canviar de resposta seguint l'ordre tradicional del joc: pedra, paper, tisora.