El Marroc va indultar per error 33 espanyols que Madrid volia traslladar a la península
Espanya va demanar el trasllat del pederasta Daniel Galván, però Rabat el va indultar
MadridEl govern espanyol va demanar el trasllat a Espanya i no l'indult del pederasta Daniel Galván, un dels 48 beneficiaris d'aquesta mesura de gràcia que va atorgar el rei Mohamed VI el 30 de juliol, segons han informat a EFE fonts pròximes al cas. Aquestes fonts han explicat que l'ambaixada d'Espanya a Rabat va proposar 48 noms –18 per ser indultats i 30 per traslladar-los a presons espanyoles– i han afegit que el de Daniel Galván era al segon grup.
Han insistit que "en cap moment" es va demanar l'indult per a Galván i que va ser una decisió que correspon exclusivament a les autoritats marroquines. Aquestes fonts han assenyalat que en "un gest cap a Espanya" el rei Mohamed VI va indultar totes les persones que estaven en aquesta llista, tant aquelles per a les quals es demanava l'indult, com aquelles que Madrid volia traslladar a presons espanyoles.
Després de l'onada de protestes desencadenada al Marroc, Mohamed VI va revocar diumenge l'indult atorgat al pederasta Daniel Galván, un dels 48 beneficiaris de la mesura de gràcia que va atorgar el monarca alauita i que el gabinet reial marroquí va atribuir a una petició que el rei Joan Carles hauria fet durant la visita oficial a Rabat a mitjans de mes.
Un portaveu de la Casa del Rei ha explicat a EFE que el Joan Carles es va interessar "verbalment" davant el rei Mohamed VI a Rabat per la situació dels presos espanyols empresonats al Marroc, però no va plantejar ni traslladar cap petició d'indult col·lectiu, perquè Espanya no va sol·licitar aquesta mesura de gràcia.
El cas de García Vidriel
El portaveu de la Casa del Rei espanyola ha precisat que Joan Carles va plantejar a Rabat al cap del govern marroquí, Abdelilah Benkirane, el cas d'Antonio García Vidriel –un camioner malalt empresonat a Tànger de qui el Marroc ha anunciat la ràpida entrega a Espanya– i es va interessar per la situació dels presos espanyols davant Mohamed VI, però sense demanar indults. El monarca alauita va fer el 30 de juliol un pas més enllà i va decidir concedir indults a un total de 48 presos de nacionalitat espanyola, condemnats per diferents tribunals.
Dies abans del seu viatge oficial a Rabat, Joan Carles havia rebut una petició de l'associació de presos espanyols al Marroc perquè tractés amb les autoritats del país el cas de García Vidriel i, en general, la situació de tots els reclusos espanyols. Espanya insisteix que Joan Carles va demanar el trasllat a Espanya de García Vidriel –detingut l'abril del 2012 per tràfic d'haixix–, però que en cap cas existia cap llista de presos. En canvi, quan el gabinet real marroquí va anunciar els 48 indults, coincidint amb la Festa del Tron, va afirmar que Mohamed VI havia atorgat aquesta mesura de gràcia en resposta a una petició personal expressa del monarca espanyol.
Aquell dia, el rei Joan Carles va trucar al sobirà marroquí per agrair "profundament" el gest com "una mostra singular d'amistat entre els dos pobles" i va felicitar, en complir el catorzè aniversari del seu ascens al tron, "pels avenços que, durant aquest període, ha experimentat el Regne del Marroc en tots els àmbits".
Detingut a Múrcia
Davant les nombroses protestes generades al Marroc després de saber que entre els 48 indultats hi ha Daniel Galván –condemnat el 2011 a 30 anys de presó per haver abusat d'11 menors–, Mohamed VI va revocar diumenge el seu indult i va donar instruccions al ministre de Justícia, Mustafà Ramid, perquè estudiï amb el seu homòleg espanyol el seguiment del tema. Galván ha estat detingut, finalment, aquest dilluns a Múrcia.