Societat12/05/2018

El PDECat escull el relleu de Trias

Les primàries del partit es tanquen avui amb l’elecció de Carles Agustí o Neus Munté

M.o.
i M.o.

BarcelonaXavier Trias tancarà, el 2019, la seva etapa com a líder del PDECat -inicialment, CiU- a l’Ajuntament de Barcelona. El seu relleu no serà l’exregidor i conseller Joaquim Forn, seguint el pla que el mateix Trias havia verbalitzat, perquè la situació política que viu el país ha deixat aquesta porta tancada. I ara el partit té sobre la taula dos projectes diferenciats, que aquestes setmanes s’han batut en el duel de les primàries: el de l’exconsellera Neus Munté i el de Carles Agustí, que és responsable de govern obert a la Diputació de Barcelona. Les votacions es tanquen aquest migdia. D’entrada, Munté parteix amb l’avantatge de ser l’aspirant oficialista -és la presidenta del PDECat- i d’haver recollit, en el període d’avals, quasi el doble de suports dels associats que el seu rival, que, això sí, es va imposar en suports ciutadans. A l’hora de la veritat, però, el que es tindrà en compte són els vots que, des d’ahir i fins avui, poden emetre els prop de 2.000 associats de la formació.

L’elecció d’un candidat o de l’altre definirà, també, els plans de futur del PDECat a l’hora d’intentar batre l’alcaldessa Ada Colau. Agustí s’ha declarat ferm partidari de muntar una fórmula tipus Junts per Catalunya que aglutini l’independentisme i que escolti, també, la proposta que impulsa el filòsof Jordi Graupera. Munté, tot i defensar la conveniència d’intentar sumar amb les forces independentistes abans de les municipals per fer un front comú, ha posat en valor, també, “l’orgull de partit” i ha defensat un PDECat “fort”. El debat nacional, que ja marca el clima preelectoral a Barcelona, condiciona, també, l’elecció de l’alcaldable.

Cargando
No hay anuncios

Buscant la confluència independentista

Carles Agustí (Barcelona, 1970), que va ser comissionat de participació a l’Ajuntament durant el govern Trias i és responsable de govern obert de la Diputació de Barcelona, aposta per concórrer a les eleccions amb una fórmula tipus Junts per Catalunya que aglutini l’independentisme. En campanya s’ha definit com el candidat de la Barcelona capital de la República i dels resultats de l’1-O. Creu que l’independentisme s’ha d’unir i trobar el seu millor representant per fer front a les propostes de Colau i l’unionisme. Ha fet, també, un llistat de propostes concretes de ciutat, com ara crear un abonament anual de transport públic o traslladar la gossera als terrenys del Zoo. També ha defensat una “segona descentralització” per baixar dels districtes als barris.

Cargando
No hay anuncios

Sumar sense oblidar el partit

Neus Munté (Barcelona, 1970) parteix, a priori, com a clara favorita per convertir-se en l’alcaldable del PDECat. Ja sigui pel grau de coneixement i recorregut dins del partit -va ser consellera i portaveu del Govern- com pel volum de signatures d’associats que ja va recollir en el període d’avals. És l’actual presidenta del PDECat. En campanya, Munté s’ha referit a àrees que considera bàsiques, com l’atenció a les persones grans o el fet de construir una ciutat amiga per als vianants, i no ha llistat propostes concretes com el seu rival. També ha defensat les sigles del PDECat i el paper cabdal del partit en l’impuls de projectes com Junts per Catalunya o Junts pel Sí. Defensa la confluència de forces independentistes però sense renunciar al que representa el PDECat.