Els Pavellons Güell s’obriran al públic amb una imatge renovada
L'Institut Municipal del Paisatge Urbà portarà a terme la restauració integral del conjunt modernista
BarcelonaEls Pavellons Güell van ser la primera obra que va encarregar, a Antoni Gaudí, el seu mecenes, Eusebi Güell. És una finca molt característica de l'avinguda de Pedralbes, famosa per fora per la porta de ferro amb el drac Ladó, però molt desconeguda per dins, ja que només es pot visitar els caps de setmana amb cita concertada.
És per aquest motiu que la Universitat de Barcelona, propietària del recinte, i l'Ajuntament han signat un acord de deu anys en què l'Institut Municipal del Paisatge Urbà portarà a terme la restauració integral del conjunt modernista.
L'Institut es compromet a establir un sistema de visites amb obertura diària per apropar als ciutadans i als turistes, encara més, l'obra modernista de la ciutat.
De fet, durant l'acte de presentació del conveni, l'alcalde Xavier Trias ha volgut destacar la importància de descentralitzar el turisme i dur-lo a terme en altres punts de la ciutat. Com és el cas del districte de les Corts, on, segons l'alcalde, a banda d'aquesta "joia de Gaudí" hi ha també el Monestir de Pedralbes.
El projecte consta de tres fases. En primer lloc, s'obrirà una porta nova amb una caseta de control d'accés per als visitants. Es rehabilitarà el jardí mediterrani que Gaudí va crear inspirant-se en el poema de Jacint Verdaguer 'L'Atlàntida', en el qual es vol mantenir l'essència floral i vegetal. També, un espai obert i plàcid on hi ha una grua idèntica a les que es van fer servir per construir La Pedrera.
A més, se substituiran els actuals murs d'obra opacs per tanques transparents que deixaran veure, des del carrer, l'interior de la finca. Pel que fa als pavellons, es restauraran les façanes i les cobertes i l'espai es convertirà en un museu on es recrearà la vida quotidiana de l'època a través, per exemple, de mobiliari.
Des de l'Institut Municipal del Paisatge Urbà es calcula que en el termini d'un any ja es podrà visitar el jardí i que cap al 2016 l'obra estarà del tot enllestida.
A més, el consistori garanteix, a la UB, una compensació de 100.000 euros anuals, en què els ingressos de les activitats turístiques i culturals que produeixin beneficis es repartiran en un 60% per a l'Institut i en un 40% per a la universitat.