Berga reivindica la indepèndencia i també demana una Patum lliure de sexismes
La festa s’ha iniciat amb la desplegada d’una estelada que ocupava tota la plaça
BergaPatum independentista i lliure d'agressions sexistes. Una estelada de més de deu metres de llargada ha recorregut la plaça de Sant Pere de Berga aquest dijous al vespre passant per sobre dels milers d'assistents mentre els músics tocaven 'Els segadors'. Després de crits d'independència i forts aplaudiments, una veu en off ha recordat que "a la Patum no es tolerarà cap agressió ni actitud masclista".
Així és com ha arrencat la primera Patum completa d'aquest any. La popular festa berguedana s'ha iniciat just quan el rellotge ha marcat dos quarts de deu del vespre. Els turcs i els cavallets, tal com marca l'esquema, han sigut els primers a mostrar-se davant l'aglomeració de gent, seguits de les maces i els àngels i les guites. El ball de l'àliga, des del silenci de l’inici fins a arribar al seu punt més àlgid, ha fet que hi hagués una explosió d’alegria per part dels patumaires, que han vibrat amb emoció i eufòria. Seguidament, els nans nous han marcat els moments previs al moment més esperat per a tothom, el salt de plens. Amb 1.000 fuets encesos i a les fosques, la plaça, amb la gent molt tapada per no cremar-se del foc, s'ha omplert de fum i pólvora. Els que han viscut la Patum per primera vegada tornaran a casa amb l'olor enganxada a la roba, una olor que és característica de la tradicional festa.
Però la Patum va més enllà dels balls a plaça amb les diferents comparses o els passacarrers de dimecres i dissabte. Són uns dies d'aglomeracions i festa en què, amb les altes temperatures d'enguany, a les portes de Sant Joan, el consum d'alcohol incrementa.
Per aquest motiu, des de l'Ajuntament de Berga s'ha dut a terme una campanya de conscienciació en contra del consum desmesurat d’alcohol amb el nom Patumaigua, en què el consistori durant els cinc dies de celebració reparteix 15.000 ampolles d'aigua de manera gratuïta i també ofereix, al preu d'un euro, còctels de fruita sense alcohol. Aquesta notícia, però, no ha sigut acceptada per a tothom. De fet, els comerciants locals van mostrar el seu malestar pel fet que tinguessin gratuïtat. Tot i això, el consistori, que ha continuat endavant amb la campanya de la festa lliure d'alcohol, reparteix les aigües en diferents punts de la ciutat: a la barra del concert jove, als usuaris dels serveis de busos o al punt lila situat al passeig de la Indústria de Berga, un dels punts neuràlgics durant la festa.
Una de les iniciatives que el consistori berguedà també ha volgut dur a terme, i que, de fet, ha marcat el començament de la Patum, és la reivindicació a les festes lliures de sexismes i d'agressions i actituds masclistes. Així, per segon any consecutiu, amb el punt lila i el lema "Vull la nit", l’Ajuntament pretén informar a través de 'flyers', com també amb el repartiment d'adhesius, que la Patum no accepta aquest tipus d'actuacions. També l'estand serveix per atendre possibles consultes o denúncies d'agressions sexuals.
Reivindicació del paper de la dona
Abans de la Patum completa d’aquest vespre, el matí s'ha dut a terme la Patum de lluïment a les dotze del migdia, també a la plaça de Sant Pere, en què, per segona vegada a la història de la festa, s'ha pogut veure com un grup de només vuit dones eren les protagonistes d'un salt de maces de lluïment.
En aquest salt s’ha volgut retre homenatge a les vuit dones que, per primera vegada i d’amagat, el 29 de maig del 1960 van dur a terme el mateix salt, tot i que sense la música, ja que va ser estrenada el 1963, pel compositor Joan Trullàs.