La pastura, una eina important en la gestió de Collserola
Tant les ovelles com les cabres ajuden a netejar el bosc i a disminuir el risc d’incendis
BarcelonaCayetano García fa més de 40 anys que pastura per Collserola. No és l’únic, hi ha fins a sis ramats diferents repartits per la serra. I és que la pastura és una eina important en la gestió d’aquest espai natural perquè tant les ovelles com les cabres ajuden a netejar el bosc i, d’aquesta manera, a disminuir també el risc d’incendis.
El Cayetano va néixer a Granada i va venir a viure a Barcelona als anys seixanta. “Quan arribava a la via Laietana, el carrer d’Escudellers o a la Rambla, em faltava l’aire. Així que vaig decidir que m’havia de buscar una muntanya i unes ovelles, i que cada dia, en acabar la jornada laboral, em convertiria en pastor”. I és que al Cayetano, això dels ramats, li ve de família.
Fa uns anys que s’ha jubilat i ara és el seu fill qui s’encarrega principalment del ramat. Però no pot evitar sortir de tant en tant a pasturar amb les ovelles perquè “és el que em dóna vida”, assegura.
També li agrada veure la reacció de la gent que es troba pels camins del parc natural. La majoria no esperen trobar-se un ramat tan a prop de Barcelona. “La gent se sorprèn, ens fa moltes fotos, ens demana si poden tocar les ovelles o agafar els xais”, explica.
La pastura com a prevenció d’incendis
La pastura és una activitat molt important per al manteniment de l’equilibri ecològic de la serra de Collserola. En primer lloc, ajuda a netejar el bosc perquè es mengen la biomassa del parc que, de cara a l’estiu, podria suposar un risc important d’incendi. I, en segon lloc, permet mantenir la diversitat del territori i evita que el bosc avanci més i acabi envaint els prats.