Primer pas per tancar més d'hora les terrasses a les zones sorolloses de Barcelona
L'Ajuntament instal·la sonòmetres en onze punts considerats negres per decidir quines solucions aplicar-hi ja aquest estiu
BarcelonaAquest vespre uns 200 veïns de zones molt diferents de Barcelona s'han convocat a la plaça de Sant Jaume sota el lema "Silenci...el soroll mata!" per clamar pel seu dret a dormir. En el manifest difós per les entitats amb motiu de la protesta, els veïns demanen tolerància zero amb els botellons i les aglomeracions als carrers, places i platges. També es queixen del soroll generat per bars, terrasses i discoteques, així com els pisos turístics i la pràctica de l'skate en zones habitades. El 57% dels barcelonins viuen exposats a nivells de soroll més alts del que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera saludables. La causa principal d'aquest excés de decibels és el trànsit, però en un 18% dels casos ho és l'oci nocturn, que és el que genera més queixes perquè s'intensifica a l'hora de descansar. L'Ajuntament, en el marc del pla contra el soroll, va identificar 11 punts que considera acústicament tensionats en horari nocturn i on, durant aquesta setmana, està instal·lant sonòmetres per verificar si, com lamenten els veïns, s'hi supera en tres decibels el límit recomanat (45 decibels a la nit).
Si això passa, s'hi faran accions "quirúrgiques" adaptades a cada situació, segons el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, que assenyala una bateria de mesures que poden incloure tancar una hora abans les terrasses si es demostra que la corba de soroll cau dràsticament quan es retiren taules i cadires o reduir l'horari dels locals. El que es podria aplicar ja durant el mes de juliol són mesures menys polèmiques com avançar l'horari dels serveis de neteja, intensificar la presència d'agents de la Guàrdia Urbana i de mediadors o disminuir el nombre de concerts que s'organitzen en determinats punts. De cara a l'agost, es preveu poder començar a implementar les primeres reduccions d'horari a la restauració si es conclou que són necessàries. Aquestes solucions es plantegen amb més temps perquè s'hauran d'abordar amb els afectats.
El primer punt on això es posarà sobre la taula és el carrer Enric Granados, el de les 114 terrasses en una recta de poc més d'un quilòmetre, que és el primer on ja es van instal·lar els sonòmetres i on es convocaran veïns i restauradors per abordar solucions. Però l'Ajuntament ha informat avui que també ha començat a instal·lar els medidors de decibels als punts crítics de Gràcia, Ciutat Vella, Sant Martí i Sants-Montjuïc. Des del carrer Joaquim Costa, al Raval, fins a Pere IV, en el conegut com a Triangle Golfo. El govern municipal defensa que es recolliran dades durant gairebé un any en aquestes zones per garantir que les actuacions que s'hi acordin són les adequades.
El ple del mes de maig ja va aprovar una proposta d'ERC que instava a instal·lar com més aviat millor aquests sonòmetres per començar a desplegar les intervencions necessàries per reduir els decibels. I la solució que més polseguera està aixecant és la de retallar l'horari de les terrasses, que el govern insisteix que no seria d'aplicació generalitzada al conjunt de la ciutat sinó en els punts crítics on es consideri necessari. La proposta ha topat amb l'oposició frontal del Gremi de Restauració. Els restauradors defensen que els horaris de Barcelona ja són prou restrictius i que es van acordar en el gran pacte que va servir per rubricar els canvis en l'ordenança de terrasses del 2018. "No acceptarem cap reducció ni general ni per carrers", diuen, i asseguren que fins ara no se'ls ha convocat per parlar-ne. També el soci de govern de Colau, el PSC, s'ha desmarcat de la mesura: el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, va defensar que no es plantejava cap mena de reducció horària per a les terrasses.
Les zones tensionades acústicament en horari nocturn delimitades per l'Ajuntament són onze: la plaça de George Orwell, el Triangle Lúdic del Poblenou, algunes places de la Vila de Gràcia, la rambla del Poblenou, la plaça d'Osca i els carrers d'Enric Granados, Joaquín Costa, Almirall Churruca, Rogent, Allada Vermell i Nou de la Rambla. És en aquests punts on, durant aquest mes de juny, s'haurà de decidir quines mesures antisoroll s'apliquen.