Comença el procés participatiu per transformar la Via Laietana
L'Ajuntament planeja enllestir el projecte a final de mandat i executar-lo el següent
La Via Laietana se sotmetrà a un procés de participació ciutadana per decidir el seu futur i aquest dimarts ha començat el debat per començar a dibuixar-lo. El debat amb tots els actors implicats buscarà, després de realitzar una diagnosi, escoltar les propostes del veïnat, els comerciants i les entitats per decidir les reformes del carrer barceloní de cara al proper mandat.
L'Ajuntament de Barcelona presentarà durant les properes setmanes un conjunt de sessions informatives, recorreguts urbans i tallers de propostes per buscar una idea de futur “amb més espai públic pel vianant i comptant amb una mobilitat més sostenible”, segons ha indicat la directora de l'àrea d'urbanisme i mobilitat, Janet Sanz. Després d'aquesta primera diagnosi, es planeja fer arribar les conclusions a la ciutadania a partir de l'octubre.
Amb la voluntat d'utilitzar-se com a base, el govern presentarà uns dibuixos que pretenen guiar les idees dels usuaris a l'hora d'elaborar les seves propostes. Alguns d'aquests esbossos mostren la possibilitat d'eixamplar les voreres per dotar de més espai als vianants amb mesures concretes, tot i que el govern adverteix que no son “propostes tancades”.
Sanz ha reconegut que actualment la Via Laietana “té dèficits estructurals” i que “sembla ser un carrer dedicat a la circulació de cotxes”. Per aquest motiu, ha celebrat que ja hi hagués un debat previ al voltant de la transformació i ha animat als veïns, les escoles i els comerços a presentar els seus suggeriments. La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha apuntat que “com més aportacions tinguem, més consensuat serà el projecte que tirem endavant”.
El projecte de l'ajuntament barceloní va lligat a una llarga reivindicació que, en paraules de la responsable d'urbanisme, “ningú s'havia atrevit a posar a disposició de tots aquells que tenen alguna cosa a dir”. De la mateixa manera, s'ha recordat que la idea és tenir el pla d'acció i les propostes seleccionades a final de mandat per tal d'aplicar-ho durant el proper govern.
El veïnat, comerç i entitats s'han trobat aquest dimarts al Consell de barri del Casc Antic per escoltar la proposta del govern municipal, que aviat visitarà també el Consell del Barri Gòtic. En aquesta reunió s'ha subratllat la idea d'aplicar canvis per millorar la vida quotidiana “dels que fan vida a la ciutat” amb una mirada sensible a la sostenibilitat. La metodologia del procés, segons ha informat l'Ajuntament, incorporarà la perspectiva de gènere i es desenvoluparà seguint el nou reglament de participació municipal. Tot supervisat per la comissió de seguiment de la Via Laietana.
Noves obres imminents
Mentrestant, l'equip de govern iniciarà la transformació de la via durant els propers mesos per avançar en la renovació. A l'agost es començaran les millores puntuals de les voreres, repassant també els elements malmesos. I a partir de l'octubre, es restructurarà la plaça d'Antoni Maura amb unes obres que duraran mig any i que comptaran amb una inversió d'1,9 milions d'euros. En aquest projecte, desapareixeran les dues semirotondes actuals i s'ampliaran les voreres.