IMMIGRACIÓ

El Parlament reclama a l’Estat el tancament dels CIE

La cambra vol que comenci el procés així que es pugui

Les entitats que fan campanya per tancar els CIE esperen que l’acord dugui el problema a l’agenda política i sigui un primer pas.
i Enric Borràs
03/07/2015
2 min

BarcelonaEl Parlament de Catalunya va aprovar ahir instar la Generalitat a exigir a l’Estat que comenci “un procés que condueixi al tancament progressiu dels centres d’internament per a estrangers (CIE)” en “el termini més breu possible”. L’acord, amb els vots a favor de CiU, el PSC, ERC, ICV i la CUP, és el punt més destacat de les conclusions del grup de treball de la comissió de justícia i drets humans que es van votar ahir.

L’acord recorda que no hi ha cap directiva europea que exigeixi l’existència de CIE com el de la Zona Franca de Barcelona, centres polèmics que no són cap presó però on són tancats immigrants que no tenen la documentació en regla i estan en procés d’expulsió. També proposa mesures alternatives a tancar els immigrants, com ara obligar-los a presentar-se periòdicament davant l’autoritat, confiscar-los la documentació, obligar-los a viure en un lloc concret o sotmetre’ls a llibertat vigilada.

A petició de CiU i amb els vots d’ERC, també es va aprovar la proposta de crear centres oberts d’acolliment transitori, que no haurien de ser presons sinó “centres en condicions humanament dignes per a persones en espera de repatriació i que només hagin comès faltes administratives”.

Una primera victòria

Els membres de les tres entitats que impulsen la campanya per tancar els CIE, la Plataforma Tanquem els CIE, SOS Racisme i Migra Studium, reconeixien ahir que l’aprovació és “un pas simbòlic” que van celebrar amb alegria. “És un primer èxit en una lluita que fa molts anys que va començar”, va dir Alba Cuevas, de SOS Racisme.

A més de començar el procés per tancar els CIE, el Parlament va demanar al ministeri de l’Interior que millori les condicions del centre de la Zona Franca amb vàters a les cel·les i assistència mèdica, i que s’hi garanteixi la intimitat amb les famílies i la defensa legal dels que estan pendents d’expulsió, entre altres mesures.

La diputada de CiU Cristina Bosch va destacar que havien comprovat que el CIE de la Zona Franca funciona “amb opacitat” i que no compleix la directiva europea. Gemma Calvet, d’ERC, va dir que la situació al centre és “lamentable” i Sara Vilà, d’ICV, va recordar les denúncies per maltractaments que s’hi acumulen. Ferran Pedret, del PSC, va cridar a repensar el model i Quim Arrufat, de la CUP, va reconèixer que l’aprovació d’ahir era només simbòlica però va afegir que n’esperava un “efecte dòmino”.

Tot i les crítiques, el diputat del PP Sergio Santamaría va insistir que als CIE hi ha “transparència” i “s’hi respecten els drets humans”. “Tota la resta és demagògia”, va afegir. Els altres grups van recordar els problemes que van tenir els diputats per entrar al CIE de la Zona Franca i parlar amb els interns. La diputada de Ciutadans Carmen de Rivera va fer les crítiques més suaus, i tan sols va admetre que els CIE “són veritables presons” per a gent que no ha comès cap delicte. El PP va votar en contra del punt que proposa el tancament dels CIE. Ciutadans es va abstenir. I en la majoria de votacions es va seguir aquest mateix esquema.

stats