El Parlament es posiciona en contra de la independència de Bellaterra
Rebutja la moció de C's d'aturar el procés de segregació, però aposta per millorar el conveni
BarcelonaEls partits que defensen el dret d'autodeterminació a Catalunya s'han posicionat avui un altre cop en contra de la independència de Bellaterra respecte de Cerdanyola del Vallès, després que en una consulta al setembre del 2015 el 94% dels veïns s'hi posicionessin a favor. Passada aquella votació, ERC va presentar una moció per oposar-s'hi. També ho va fer C's, que instava el Govern a "no iniciar o paralitzar qualsevol procés de segregació de l'EMD de Bellaterra".
Aquesta moció, però, ha estat rebutjada aquest dimarts pel Parlament amb els vots en contra de Junts pel Sí (JxSí), CUP i PP; els vots a favor de C's i PSC i l'abstenció de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), cosa que deixa un escenari que el president de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, Ramon Andreu, ha qualificat de "curiós" i ha assegurat sentir una "decepció en majúscules".
Andreu, que ha reiterat que la consulta va ser "legal i acordada", ha recordat que fa temps que s'intenta millorar el conveni i no confia en aquesta via, justament la que ha indicat com a adequada el diputat de JxSí, Marc Sanglas, que d'altra banda ha admès que hi ha una "preocupació" a Bellaterra per un seguit de "serveis que no s'han donat prou bé" i una "manca d'inversions".
En canvi, el diputat del PP Alberto Villagrasa ha afegit que a Bellaterra "es donen molts condicionants" perquè vulgui i pugui tenir "entitat jurídica pròpia" i ha reiterat que el procés per esdevenir un municipi "es pot iniciar". Si això passa, ha aclarit, el PP decidirà el seu posicionament final partint de la base que "de tot es pot parlar sempre que estigui dins dels marges de la llei".
El PSC, per part seva, ha votat a favor de paralitzar el procés perquè ha considerat que els ciutadans de Bellaterra volen separar-se de Cerdanyola "per motius econòmics", en paraules de la diputada Eva Martínez, que ha afegit que seria "un mal precedent que els barris rics marxessin per convertir-se en ciutats riques". També contraris a la separació, C's ha apel·lat a la "necessitat de racionalitzar el mapa administratiu per evitar duplicitats i poder millorar les despeses en polítiques i serveis per millorar la cohesió social i la igualtat d'oportunitats".