El Parlament dóna llum verda a la nova vegueria del Penedès
La cambra ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades per PP i C's
BarcelonaEl Parlament ha donat aquest dijous llum verda a la tramitació de la llei mitjançant la qual es crearà la vegueria del Penedès, i que també incorpora la comarca del Moianès. Així, Junts pel Sí, el Partit Socialista de Catalunya (PSC), Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) i la CUP han votat a favor d'adaptar la Llei 30/2010, del 3 d'agost, a la nova comarca del Moianès i la creació de la vegueria. La tramitació de la llei sorgeix a partir d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP).
El PP i Ciutadans han presentat esmenes a la totalitat a la llei, però els altres quatre grups les han rebutjat per 98 vots a 34 i sense cap abstenció, i han defensat la "necessitat" de crear tant la nova vegueria com la nova comarca per raons "històriques, econòmiques, socials". Per la seva banda, PP i Ciutadans han mostrat la seva oposició a la mesura assegurant que no s'han de duplicar les administracions i que cal gestionar amb "racionalitat, i no amb romanticisme".
En el torn dels defensors de la proposta, la diputada del PSC, Eva Martínez, ha assegurat que la vegueria ha de donar pas a la descentralització dels recursos de la Generalitat, i ha reclamat al Govern l'aprovació d'una llei de governsi de finançament local.
Per la seva banda, la diputada de CSQP, Hortènsia Grau, ha reclamat al Govern que deixi clar si la vegueria del Penedès tindrà o no delegat, així com un "calendari de descentralització de serveis". A més, ha recordat que encara falta debatre quina població en serà la capital.
El diputat de la CUP, Joan Garriga, ha dit que està content d’aprovar la proposta perquè, a més de voler que el Moianès i el Penedès tinguin entitat pròpia per "singularitat històrica", la seva formació també ho desitga perquè "és una expressió dels actes de sobirania que fem aquí al Parlament". Garriga ha assegurat que els que s’hi oposen, el PP i C’S, són els "partidaris de les províncies".
Per JxSí, han intervingut Neus Lloveras i Teresa Vallverdú, que ha reconegut que amb aquesta qüestió el Parlament "no ha estat a l’altura", però s’ha mostrat contenta que "avui quatre grups refarem l’error històric". I ha agraït i animat les entitats impulsores de la ILP a "no abaixar la guàrdia" i a continuar treballant per "fer un país fort".
Per part del PP, que ha presentat una esmena a la totalitat, el diputat Santi Rodríguez ha argumentat que "els consells comarcals s’haurien de suprimir si volem vegueries" perquè els municipis ja creen "mancomunitats per necessitat", com per exemple, ha dit, ha fet el Penedès-Garraf. Rodríguez ha assegurat que el Govern va impulsar la llei de vegueries fa sis anys "només per carregar-se les províncies", gestionades per l'Estat.
Finalment, el diputat de C's, Sergio Sanz, ha apuntat que "l'organització territorial ha de respondre a criteris d'eficàcia i gestió de recursos públics" i no pas, ha dit, a "sentiments i paràmetres romàntics i feudals". Això últim ho ha assegurat perquè en l’exposició de motius de la proposició de llei s’hi explica que les vegueries ja existien al segle XII.