El Parlament aprova promoure un paquet legislatiu sobre el món agrari i una comissió d'estudi sobre els transgènics
La cambra catalana donat llum verda a 35 mesures per impulsar el sector. Unió de Pagesos està satisfeta amb les resolucions, mentre que JARC tem que no es compleixin
BarcelonaEl Parlament ha aprovat aquest divendres promoure un paquet legislatiu sobre el món agrari per a la regulació de les interprofessionals, els contractes tipus i les agrupacions i organitzacions de productors, així com l'actualització de la regulació de les llotges i altres mecanismes que assegurin la transparència dels mercats. Aquesta és una de les resolucions que s'han aprovat, en aquest cas per unanimitat, en el marc del ple monogràfic sobre el món agrari celebrat aquesta setmana. També s'ha donat llum verda a la creació d'una comissió d'estudi sobre els transgènics amb el vot de tots els grups.
En total, la cambra catalana ha aprovat 35 mesures per impulsar el sector. Entre d'altres, donar llum verda en un any a la llei de desenvolupament rural, que reculli els principis del pla estratègic de suport a l'agricultura i l'alimentació (PENSAA). Una altra resolució insta el Govern a dotar suficientment el pressupost del 2015 per atendre la totalitat dels pagaments pendents del pla de desenvolupament rural 2007-2013, que s'ha allargat fins al 2015. Si no es dota, es perden els fons europeus.
A més, també s'estudiarà en el proper període de sessions un mecanisme perquè els pagesos tinguin uns ingressos estables, és a dir, que tinguin un fons de garantia en cas d'una o més males temporades. Pel que fa als robatoris en zones rurals, s'aposta per continuar instruint els Mossos d'Esquadra perquè tinguin en compte en els seus atestats no només el valor d'allò robat, sinó també el que el pagès deixarà de guanyar a causa d'aquest robatori, l'anomenat lucre cessant.
Una altra resolució reclama dissoldre les quatre cambres provincials de representativitat del món rural (que provenen de l'època franquista) i traspassar els seus béns, drets i patrimoni a la Fundació de la Pagesia de Catalunya.
Promocionar els productes de proximitat
També s'ha aprovat promocionar els productes locals i de proximitat i dotar de facilitats normatives, econòmiques i administratives els petits productors que vulguin fer elaboració i comercialització pròpia. Es reconeix el producte català i s'impulsarà especialment en el sector de la restauració. A més, el Parlament demana al Govern que incrementi els recursos per al foment de la internacionalització en el sector agroalimentari.
En matèria de cooperatives, s'insta el Govern a destinar els recursos necessaris per desenvolupar el seu pla marc, obrir una convocatòria anual d'ajuts per impulsar el pla de concentració, intercooperació i modernització de cooperatives agràries, i defensar la viabilitat de les seccions de crèdit de les cooperatives.
Així mateix, el Parlament també insta el Govern a realitzar les actuacions necessàries per incrementar la presència de Catalunya en les institucions europees del sector agroalimentari i continuar fent accions conjuntes al Parlament Europeu.
Règim transitori en els purins
D'altra banda, la cambra catalana denuncia les lleis estatals que envaeixen competències de Catalunya i reclama al govern espanyol que accepti les propostes de la Generalitat per establir un règim transitori a la retribució econòmica de les plantes de tractament dels purins del porc. D'aquesta forma, podrien seguir treballant fins que s'implanti un nou model de gestió.
També ha tirat endavant una proposta que insta el Govern a impulsar l'abonament d'ajuts, indemnitzacions i expropiacions pendents als agricultors professionals o a les seves explotacions. Això sí, "d'acord amb la normativa pressupostària i les disponibilitats de tresoreria".
Es fixaran objectius perdurables pel que fa a la previsió i execució de regadius en un termini d'un any, i s'insta el Govern a elaborar un pla hidrològic català d'aprofitament i ús sostenible dels recursos hídrics, enfocat als usos agrícola, urbà, mediambiental i ramader de l'aigua.
El Parlament ha avalat aprovar un pla estratègic de gestió silvícola integral de la superfície forestal del país, que inclou un augment de la inversió per hectàrea forestal gestionada, garanteix la cobertura total de la demanda interna de fusta amb productes locals i fa una aposta ferma per la biomassa autòctona per a usos tèrmics. Una altra proposta aprovada també reclama destinar recursos i impulsar el pla general de política forestal de Catalunya per tal de millorar l'aprofitament forestal.
Unió de Pagesos està satisfeta amb les resolucions i JARC tem que no es compleixin
El coordinador d'Unió de Pagesos, Joan Caball, s'ha mostrat satisfet amb les resolucions aprovades en el marc del ple monogràfic sobre el món agrari perquè s'ha donat llum verda a 19 de les 20 demandes que el seu sindicat havia plantejat. Caball ha indicat que havien fet propostes "tocant de peus a terra, realistes, i dient les necessitats del sector", i ha apuntat que l'única que no ha tirat endavant és la de la fiscalitat, perquè "parlar de reducció fiscal sembla una mica tabú amb la realitat econòmica del país". No obstant això, el president de la JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya), Francesc Boronat, tem que no es compleixin les resolucions i s'ha queixat que el debat de fa quatre anys "no ha servit de gairebé res".