El Parlament també diu no al 'fracking' després de la negativa del Govern

La comissió, que ha estat un any debatent aquest tema amb la intervenció de 35 experts, ha aprovat unes conclusions en contra de la tècnica de la fractura hidràulica amb el suport de CiU, ERC, ICV-EUiA, PSC i parcialment amb la CUP i C's

Albert Solé
02/07/2014
2 min

BarcelonaEl Parlament de Catalunya rebutja la tècnica de la fractura hidràulica, coneguda com a 'fracking', i en breu ho aprovarà formalment en el ple.

Després d'un any de treballs a la Comissió d'Estudi dels Permisos de Prospecció i Explotació d'Hidrocarburs no Convencionals per mitjà de Fracturació Hidràulica, amb 35 compareixences, els partits han aprovat per majoria un text amb unes conclusions que afirmen que "en la planificació energètica de Catalunya, no s'ha de contemplar la seva explotació".

El text de la comissió ha comptat amb el suport de CiU,ERC, ICV-EUiA, PSC i, parcialment, amb la CUP i C's.

Les conclusions concorden quasi al 100% amb l'informe dels tècnics de la Generalitat del passat mes de setembre en què concloïa que era una tècnica "poc recomanable". L'única diferència és que el text del Parlament parla "d'una tecnologia tècnicament no fiable", cosa que els tècnics de la direcció general d'Energia no deien.

Les conclusions apunten que "el baix interès per als interessos energètics del país no justifica els costos socials locals que podrien produir-se".

El text del Parlament arriba quatre mesos més tard que el Govern ja hagués trobat una drecera per prohibir el 'fracking' sense arribar a prohibir-lo explícitament, perquè la Generalitat no té competències en el subsòl.

El Govern va afegir a finals de gener d'aquest any un paràgraf a l'apartat 10 de l'article 47 de la llei d'urbanisme del 2010 mitjançant la llei d'acompanyament dels pressupostos 2014, que diu: "En l'explotació de recursos naturals en sòl no urbanitzable, en el cas d'aprofitament d'hidrocarburs, no és permès d'utilitzar la tecnologia de la fracturació hidràulica quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona, o amb relació a altres àmbits competencials de la Generalitat". No ho prohibeix directament, però posa unes condicions impossibles de complir allà on ell sí que té competències, que és l'urbanisme.

Per aquest motiu, les conclusions aprovades en comissió al Parlament reclamen un canvi en les competències per donar més poder a la Generalitat per donar o negar permisos d'explotació del subsòl, i a l'hora també demana que el govern espanyol "no autoritzi les quatre sol·licituds d'investigació que tramita, si més no pel que fa al territori català".

stats