El Parlament aprova noves mesures contra la pobresa energètica desafiant la suspensió del TC
Torna a introduir al codi de consum la prohibició de tallar els subministraments a les famílies que no poden pagar els rebuts
BarcelonaEl Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous noves mesures per combatre la pobresa energètica que van en la línia del decret impulsat per la Generalitat fa un any. La cambra desafia, d'aquesta manera, la suspensió del decret per part del Tribunal Constitucional, aquest mes d'octubre, arran d'un recurs del govern espanyol.
Dins d'una modificació del codi de consum inicialment plantejada per protegir els consumidors en matèria hipotecària, el Parlament ha tornat a introduir en aquesta llei la prohibició de tallar els subministraments a les famílies que no poden pagar els rebuts. El decret de fa un any ho feia només per a l'hivern, en aquesta ocasió es fa sense restricció temporal.
La regulació aprovada en aquesta ocasió també és menys restrictiva pel que fa als criteris que defineixen que una família està en situació de vulnerabilitat econòmica. Si el decret establia que només ho eren les que tinguessin ingressos inferiors a l'Indicador de renda de suficiència, ara aquest llindar s'augmenta en un 50%.
A més, s'introdueix la possibilitat que la moratòria no comporti necessàriament l'acumulació del deute, gràcies a ajudes del fons econòmic anunciat pel departament d'Empresa i Ocupació. La normativa aprovada, però, no concreta com serà aquest fons econòmic, que s'haurà de definir amb un reglament posterior.
Roger Torrent, diputat d'ERC, el grup que va introduir les mesures durant la tramitació, ha admès que aquesta regulació podria ser millor. Ho ha fet citant l'article publicat a l'ARA d'aquest dijous per Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social: "És la solució possible". ICV-EUiA i la CUP s'han mostrat més exigents, en la línia de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, però han votat a favor.
En canvi, el diputat del PP Rafael López ha rebutjat la iniciativa amb contundència. "El que a vostès els interessa és portar aquí iniciatives que envaeixen competències de l’Estat per enfrontar-se amb l’Estat", ha denunciat entre crits de desaprovació dels consellers Felip Puig i Neus Munté.
L'Aliança contra la Pobresa Energètica i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca han iniciat aquest mateix dijous la recollida de les 50.000 signatures necessàries perquè el Parlament debati la seva iniciativa legislativa popular (ILP) contra els desnonaments i la pobresa energètica, que vol anar més enllà, especialment en l’àmbit hipotecari.