Societat25/07/2017

El Parlament aprova portar al Congrés la proposta de despenalització de l'eutanàsia

El text, que ha rebut el suport de JxSí, PSC, CSQP i la CUP, demana modificar el Codi Penal espanyol per evitar la responsabilitat penal dels que ajudin a morir de manera "segura, pacífica i sense dolor"

L.v.
i L.v.

BarcelonaEl Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimarts portar al Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia, és a dir, l'assistència per tenir una mort digna en casos concrets, quan la malaltia sigui terminal o causi molt de patiment. Amb els vots a favor de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot, el PSC i la CUP, el vot contrari del PP i del diputat no adscrit Germà Gordó i l'abstenció de Ciutadans, la cambra catalana planteja suspendre els articles del Codi Penal que castiguen amb presó aquells que practiquen l'eutanàsia.

En concret, la proposta té només un punt: modificar l'apartat 4 de l'article 143 del Codi Penal perquè quedin "exemptes de responsabilitat penal" aquelles persones que ajudin a morir de manera "segura, pacífica i sense dolor" altres persones que pateixin una "malaltia terminal" o bé "una patologia incurable que provoca sofriment físic o psíquic greu i que es preveu que sigui permanent". Per als impulsors de la mesura, demanar aquest canvi legislatiu no és res més que atendre una demanda de la societat.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta iniciativa, el Parlament fa ús, així, de la potestat dels parlaments autonòmics de plantejar proposicions de llei al Congrés. Ara bé, a la cambra espanyola també s'ha debatut darrerament l'eutanàsia. El PSOE i IU es van comprometre a aprovar una llei en aquest sentit, just el dia que el Congrés va tombar les esmenes a la totalitat a una proposició de llei de Ciutadans per a una mort digna. Aquesta proposta, que no inclou el suïcidi assistit sinó les cures pal·liatives, tirarà endavant ara la seva tramitació al Congrés, i entrarà en una fase d'esmenes en què els partits d'esquerres aspiren a introduir la despenalització de l'eutanàsia gràcies al suport, esperen, dels partits nacionalistes i independentistes. El vot favorable avui del PSC podria donar aire, també, a aprovar la llei progressista a Espanya.

Les posicions dels partits

Els impulsors de la proposta han defensat que l'únic que fan és recollir una demanda de la societat. Així ho ha assegurat la diputada socialista Assumpta Escarp, que ha afirmat que la decisió ha de ser reconeguda com "un acte mèdic" i sempre pensant en la "seguretat jurídica" del malalt. Per això, ha demanat protegir els que ajuden a morir per impedir que "no hi hagi excessos ni males interpretacions".

Cargando
No hay anuncios

Des de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Àngels Martínez creu que la despenalització suposaria un "pas de maduresa". "Igual que rebutgem la pena de mort, la pena de vida és una condemna igual de gran", ha dit.

Des del flanc independentista han anat més enllà. Malgrat que donen suport a la proposta per "obrir el debat a tot l'Estat", les diputades de Junts pel Sí i la CUP Alba Vergés i Gabriela Serra han afirmat que l'objectiu final ha de ser "aconseguir una llei pròpia en la matèria". Segons Serra, Catalunya no pot defensar el dret a l'autodeterminació col·lectiva sense defensar abans el personal.

Cargando
No hay anuncios

En una posició més neutra s'ha situat el diputat de Ciutadans Martín Eusebio Barra, que ha defensat l'abstenció del seu grup argumentant que un debat d'aquesta magnitud no es pot afrontar amb només un article i ha d'estar "allunyat de prejudicis i sectarismes ideològics". A més, ha demanat que l'eutanàsia es reguli abans de despenalitzar-la per no crear una situació d'inseguretat jurídica als implicats.

En canvi, el diputat del PP Fernando Sánchez ha dit que la proposta és "mandrosa" perquè només inclou un article i l'ha rebutjat perquè creu que seria "perjudicial per al bé comú social i la praxi mèdica". "La societat ha de ser un impuls per a la vida i no un passaport a la mort", ha dit. En aquest bloc s'hi ha afegit el diputat no adscrit Germà Gordó, que també ha votat en contra de la proposta. Ha admès que ho feia amb "dubtes", però amb "responsabilitat, consciència i pensant només en el bé comú".