CANVI D’HORA

El Parlament balear vol l’horari d’estiu tot l’any per a les illes

Suport unànime de la cambra a una iniciativa viral que aposta per un fus diferent al de la Península

Entre una posta de sol a Maó i una a Galícia pot passar gairebé una hora i, per això, les Balears volen un horari propi.
Jaume Vinyas
26/10/2016
4 min

PalmaEl poder de les xarxes socials s’ha evidenciat una vegada més. Una iniciativa individual a favor que les Balears mantinguin l’horari d’estiu tot l’any va arribar ahir al Parlament i va aconseguir el suport de totes les forces polítiques. La Cambra va aprovar una declaració institucional que insta el govern espanyol a tenir en compte “la situació geogràfica de l’arxipèlag a l’hora de definir un horari més racional i conciliador”. El text no té gaire incidència política perquè el canvi d’horari ve imposat per la Unió Europea, tal com es va afanyar a recordar ahir el ministeri d’Indústria en un comunicat de rèplica a la cambra balear. El debat, però, ha tingut força ressò a les illes i ja són molts els que es demanen si, en un futur, les previsions meteorològiques espanyoles hauran d’ampliar la coneguda frase “una hora menys a les Canàries” per afegir-hi “i una hora més a les Balears”.

La iniciativa d’un sol home

La declaració menciona, textualment, que es fa ressò “del moviment social impulsat per la Plataforma Illes amb Claror”. Aquest “moviment” en realitat és Miquel Pou, un noi de Felanitx que va obrir una pàgina a Facebook, fa poc més d’un any, exposant una sèrie de motius en contra d’adoptar l’horari d’hivern. “No conec ningú que estigui d’acord amb aquest canvi d’hora que ens imposen i, cansat de sentir queixes, vaig crear una plataforma a Facebook per recollir el pensament del meu entorn”, explica a l’ARA. En poques setmanes, el manifest es va fer viral i va aconseguir milers d’adhesions. Posteriorment, va engegar una petició a Change.org que, de moment, ha aconseguit més de 8.000 firmes. I així va cridar l’atenció dels partits polítics. Ara afirma que se sent “superat” pel gran enrenou mediàtic que ha generat.

El partit que ha portat la iniciativa al Parlament ha sigut Més per Menorca. Els ecosobiranistes subratllen que la diferència que hi pot arribar a haver entre una posta de sol a Maó i una a Galícia és de gairebé una hora. Per tant, consideren que l’arxipèlag hauria de tenir un fus diferent al de la Península que permetés als ciutadans gaudir d’aquesta hora de claror a la tarda, un cop finalitzades les obligacions laborals o acadèmiques.

Tardes més assolellades

L’horari d’entrada a l’escola, precisament, és un dels punts que menys convencen els detractors de la iniciativa. Es tracta de veus individuals que han expressat la seva opinió als mitjans locals i no veuen amb bons ulls que els nens comencin les classes en plena foscor. I és que, en cas que aquesta iniciativa prosperés, durant alguns dies a l’hivern el sol no sortiria fins a les 9 o les 9.15 del matí.

Pou rebat aquest argument assegurant que “si has d’estar tancat a classe o a l’oficina, tant és tenir claror o no”. En aquest sentit, considera més positiu poder maximitzar les hores de sol dedicant-les a activitats d’oci a l’aire lliure. “Si no, ens passem les tardes a casa mirant la tele”, lamenta.

El petit i mitjà comerç comparteix aquest punt de vista. El president de Restauració de Mallorca, Alfonso Robledo, assegura que “per al sector, és molt important que no es canviï l’hora”. “Si volem ampliar la temporada turística, és necessari treballar els dotze mesos de l’any amb més hores de sol”, afegeix. Pimem, la patronal del petit i mitjà comerç, afegeix que endarrerir la posta de Sol pot ser un al·licient perquè la ciutadania surti al carrer i consumeixi més.

Una de les associacions més conservadores de les illes, el Fòrum de la Família, també s’alinea a favor de la iniciativa i ho veu com “un gran gest” que “permetria disposar de més temps per a la família, la formació, la vida personal o l’oci, i que evitaria temps morts en la jornada laboral”.

El canvi d’hora “polític”

El text aprovat per la cambra sosté que el canvi d’horari “polític” produeix “una disminució encara més accentuada de les hores de sol ja minvades”. L’adjectiu “polític” fa referència al fet que Espanya no està ajustada al fus horari que geogràficament li pertoca -el mateix del Regne Unit o Portugal- per una decisió de Franco presa en plena Guerra Mundial per tenir el mateix horari que l’Alemanya nazi. El PP i Ciutadans ja han proposat corregir l’anomalia però no preveuen fer una excepció amb les Balears.

Una mesura d’estalvi discutida

L’adopció de l’horari d’hivern es produirà aquest dissabte. A les 3 de la matinada els rellotges s’hauran d’endarrerir una hora i tornaran a ser les 2. La mesura es va començar a adoptar el 1974 arran de la crisi del petroli i des del 2001 té caràcter permanent a través d’una directiva europea. El director general d’Energia i Canvi Climàtic de les Balears, Joan Groizard, considera, però, que actualment el canvi d’hora “no té gaire rellevància” perquè respon a un context industrial més propi del segle XX que ha anat desapareixent. L’impulsor de la iniciativa per no canviar l’hora a les Balears, Miquel Pou, considera, de fet, que els balears surten perjudicats econòmicament del canvi horari. “Quan es fa fosc te’n vas a casa i consumeixes més electricitat”, sosté, i lamenta el greuge econòmic, perquè les Balears tenen “la factura més cara de tot l’Estat”.

stats