Pares, mestres i partits polítics critiquen la "parcialitat" de l'informe de Rigau sobre la sisena hora
ERC reclama que l'estudi el facin experts independents i PSC i ICV-EUiA adverteixen que prendran "les mesures polítiques i jurídiques" necessàries per mantenir l'hora extra
BarcelonaLa Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), el sindicat de mestres CCOO, i els grups parlamentaris del PSC; ERC i ICV-EUiA han coincidit avui a denunciar la "parcialitat" de l'informe que ha elaborat la conselleria de Rigau, i al qual ha tingut accés l'ARA, en què es xifra el cost d'aquesta sisena hora en 500 milions d'euros i es considera que la millora que ha suposat en els resultats educatius ha estat "relativament petita".
La secretària general d'Ensenyament a CCOO, Montse Ros, considera que l'informe és "poc rigorós i molt parcial" i que "no permet arribar a conclusions de manera fidedigna". A més del "mètode sui generis" que, al seu entendre, utilitza per calcular la millora de resultats que ha suposat la sisena hora, Ros denuncia que "no té en compte tots els canvis que han acompanyat la sisena hora, implantada en el moment de major creixement d'alumnat, d'impacte de la immigració i de canvis en el sistema educatiu introduïts per la LOE". Per la seva banda, la portaveu d'USTEC-STS, Rosa Cañadell, creu que els 500 milions són diners ben invertits "en el sentit que suposen un augment de professorat, però mal utilitzats perquè no haurien d'haver servit per la sisena hora -a la que s'ha oposat sempre el seu sindicat- sinó a millorar l'atenció a la diversitat".
La presidenta de la Fapac, Imma Fuyà, diu que no ha estat cap sorpresa la conclusió de l'informe de Rigau, que ha estat fet "molt de pressa", i remarca que 500 milions que és un cost per al Govern "molt més rendible del què suposarà per als pares" haver d'assumir aquesta hora escolar que perden el curs que ve i que hauran d'omplir amb activitats extraescolars o cangurs. Fuyà va advertir que la Fapac "no pararà d'instar els grups parlamentaris" perquè obliguin a Rigau a mantenir la sisena hora a l'escola pública.
El mandat del Parlament
En aquest sentit, els grups parlamentaris de PSC, ERC i ICV-EUiA també van aprofitar per advertir a la consellera que pensen fer servir "totes les mesures necessàries" ja siguin "polítiques o jurídiques" per forçar el compliment de la moció aprovada al Parlament que reclama mantenir la sisena hora a l'escola pública el proper curs.
Simó (ERC) reclama a la consellera que sigui "un grup independent d'experts" el que elabori aquest estudi de l'impacte de la sisena hora, que reclamava també la moció. ERC reforça la petició amb una nova moció parlamentària, que té el suport de PSC i ICV-EUiA, però que probablement no s'aprovarà perquè el PP ja va anunciar durant el debat dels pressupostos que es donava per satisfet amb el compromís de Rigau de mantenir la sisena hora a 420 centres d'entorns desafavorits.
Simó ha qualificat l'informe de Rigau de "superficial, parcial" i "molt poc fiable" en haver-se elaborat "en tres setmanes" i amb una "mètode triat molt qüestionable". A més, apunta que el cost dels sous dels mestres contractats per la sisena hora "no se l'estalvia" aquest any, perquè seguiran al sistema, cosa que permetria mantenir la sisena hora. "La consellera el que ha fet és encarregar un estudi que justifiqués la seva tesi i nosaltres reclamem un informe independent", diu.
Font (PSC) va advertir a Rigau que l'informe sobre el cost-benefici de la sisena hora no li servirà per deslliurar-se del mandat del Parlament de mantenir la sisena hora perquè "és un mandat aprovat i no hi ha més opció que aplicar-lo". Per això, va assegurar que, si un cop transcorreguts els quatre mesos de termini, Rigau no recupera la sisena hora, estan disposats a "fer un pas més enllà" per obligar a complir la moció. També Camats (ICV-EUiA) va dir que es farien servir les "mesures polítiques i jurídiques necessàries perquè el Govern compleixi".