Les sancions covid podrien trigar quatre anys a tramitar-se

La jutge degana de Barcelona explica que la pandèmia agreuja la situació a la justícia i que alguns judicis triguen dos anys a celebrar-se

Una sala de vistes d'un jutjat de la Ciutat de la Justícia, buida, en una imatge d'arxiu
18/06/2021
3 min

BarcelonaLa pandèmia ha agreujat el col·lapse de la justícia, especialment a la zona de Barcelona, i la situació es pot fer insostenible quan arribin alguns dels procediments derivats de l'emergència sanitària. El 2019 molts ciutadans esperaven un any per poder anar a judici per a les seves reclamacions. Actualment l'endarreriment en l'assenyalament d'un judici pot arribar als dos anys. Les àrees més castigades són la social i la contenciosa, dues de les jurisdiccions que han d'afrontar, a més, molts dels procediments generats per la crisi del coronavirus: els acomiadaments, els expedients temporals de regulació d'ocupació i els recursos per la imposició de sancions per incomplir les restriccions. Tot i que encara no hi ha dades sobre quants procediments d'aquest tipus han començat a arribar als jutjats barcelonins, la degana en funcions a Barcelona, Mercè Caso, ha qualificat la situació d'"alarmant". Segons els seus càlculs, només la tramitació de les reclamacions de ciutadans multats per incomplir les restriccions podria allargar-se quatre anys.

Per això la degana en funcions ha demanat que, de manera preventiva, es prenguin mesures urgents per reforçar els jutjats, per fer front al "tsunami" de procediments derivats de l'emergència sanitària. "Estem reclamant més mesures perquè les actuals són insuficients", ha dit Caso, que ha apuntat que el Consell General del Poder Judicial ha desestimat moltes de les peticions de reforç que li han fet arribar els jutges.

L'allau per les reclamacions contencioses no és l'única que preocupa, també ho fa el possible increment derivat de l'aixecament de la moratòria dels desnonaments o la fi de la pròrroga dels expedients de regulació d'ocupació. I és que, sense tenir en compte aquest tipus de procediments, actualment el temps d'espera per a un judici és de gairebé vuit mesos en l'àrea civil, de nou mesos en l'àrea penal i de mig any en l'àrea de família. En tots els jutjats socials se supera l'any de temps d'espera per a un judici i els assenyalaments poden arribar a endarrerir-se dos anys en dos jutjats contenciosos, una jurisdicció en què de mitjana els procediments ja es tramiten en 16 mesos. Els judicis ràpids, que s'haurien de celebrar en 15 dies segons la llei, triguen de mitjana mig any a Barcelona, si bé el 2019 el temps d'espera era d'un any.

Caso ha demanat reforços a totes les jurisdiccions, especialment a la social, a la contenciosa i a la civil, on actualment no hi ha cap tipus de reforç. La degana en funcions també ha "urgit" a modificar el Registre Civil. "Si alguna cosa va fallar durant aquesta pandèmia va ser el Registre Civil", ha admès Caso, que ha recordat que l'organisme es va col·lapsar a causa de l'augment de peticions de certificats d'enterrament per les defuncions provocades pel virus.

Aixecament gradual de la moratòria dels desnonaments

El delegat dels jutjats civils, Roberto García Ceniceros, ha admès que si la moratòria dels desnonaments s'aixeca de cop aquest 10 d'agost l'allau de procediments pot acabar sent insostenible, perquè els jutjats no tenen els mitjans per assumir-los i perquè la majoria d'afectats tindran la condició de famílies "vulnerables". Per això, el magistrat espera que l'aixecament es faci de manera "gradual". Ceniceros també ha insistit que calen més "recursos habitacionals" per fer front a la situació.

Respecte al cas de l'home que es va suïcidar mentre era desnonat a Barcelona, Ceniceros ha admès que li preocupa el fet que moltes de les circumstàncies del seu procediment siguin "comunes" en altres expedients de llançament que hi ha a la ciutat. "El seu cas és un veritable fracàs de tot el sistema, tots hem fallat", ha afegit Caso.

stats