Palma prohibeix llogar pisos a turistes

Només es permetrà en xalets amb les restriccions que ja preveu la llei autonòmica

2
Sabrina Vidal
24/04/2018
2 min

PalmaL'Ajuntament de Palma, governat per Més, PSIB-PSOE i Podem, ha decidit prohibir el lloguer turístic als habitatges plurifamiliars de tota la ciutat; és a dir, no es podran llogar pisos a turistes. És la proposta que va presentar el consistori mallorquí dilluns passat en roda de premsa i que s'aprovarà en el ple d'aquest dijous. La llei turística del Govern Balear preveia que els diferents consells insulars s'encarreguessin de fer informes de zonificació de cada illa tret de Palma, que havia de fer el seu propi estudi.

Les conclusions extretes per l'equip de govern són que només es podrà permetre el lloguer a turistes en habitatges unifamiliars –en xalets– amb les restriccions que ja preveu la llei autonòmica: que no estiguin ubicats en sòl rústic, a la zona de contaminació acústica de l'aeroport de Palma o en zones no turístiques ni residencials, com ara els polígons industrials.

Segons l'alcalde de Palma, Antoni Noguera, la mesura respon a tres qüestions: "Facilitar l'accés a l'habitatge, atacar l'economia especulativa i complir la primera petició ciutadana aprovada en un ple". I és que la proposta de l'Ajuntament té com a punt de partida la de la Federació de Veïnats de Palma, que es va aprovar en el ple del juliol del 2017 i que rebutjava qualsevol possibilitat de lloguer als pisos. Aquesta iniciativa necessitava un aval tècnic i jurídic, i "és la feina" que s'ha fet "durant aquests mesos", afegeix el regidor d'Urbanisme, José Hila.

"La mesura que adoptem té l'objectiu d'eliminar l'impacte que el lloguer turístic té sobre el lloguer dels residents", destaca. Des de l'any 2013 fins ara, el preu del lloguer residencial a Palma s'ha incrementat un 40%. És més, l'estudi municipal assenyala que, després de Barcelona, aquesta és la segona ciutat on les persones destinen més renda al lloguer.

Augment de pisos il·legals

L'oferta de lloguer de pisos no reglats, és a dir, il·legals, va augmentar entre el 2015 i el 2016 un 50% i va arribar a prop de les 20.000 places comercialitzades. Des que es va aprovar la llei de turisme, s'estima que l'oferta total de lloguer turístic a Palma s'ha reduït fins a les 11.000 places. Segons la patronal Habtur, "s'ha retirat una tercera part de l'oferta del mercat". El consistori reconeix que ara mateix només hi ha autoritzades 645 places –en xalets– i "tota la resta, fins a arribar a les 11.000, és il·legal".

Les agrupacions ecologistes GOB i Terraferida, a més de la Federació de Veïns i l'organització Ciutat per a qui l'Habita, han aplaudit la iniciativa, que quedarà definitivament aprovada al ple del juliol. Per contra, tant la patronal del lloguer, com la del comerç o els grups polítics de l'oposició han criticat la mesura perquè provocarà una pèrdua de rendes i destruirà llocs de treball.

stats