Societat01/07/2019

Els pagesos fan inventari de les pèrdues pel foc de l’Ebre

Un 20% de les 5.046 hectàrees cremades són conreus i pastures

Montse Riart
i Montse Riart

BarcelonaDesprés de cinc dies lluitant contra el foc, els Bombers confiaven ahir en donar per extingit en les pròximes hores l’incendi de la Ribera d’Ebre, que finalment ha cremat 5.046 hectàrees. Els veïns de les finques que estaven fora del perímetre d’afectació del foc ja han pogut tornar a casa i la previsió és que els afectats que tenien terrenys dins de la zona cremada ho puguin fer quan es confirmi que no hi ha perill de revifalles -ahir encara se’n van produir dues-. Els afectats ja han començat a fer balanç de les pèrdues que els ha ocasionat el foc. Els ajuntaments estan facilitant tota la documentació i han ampliat els horaris d’atenció perquè puguin completar l’inventari ràpidament. Avui mateix està previst que agricultors, ramaders i ajuntaments es reuneixin amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a Flix -un dels municipis més castigats pel foc- i dissabte tindrà lloc la primera reunió per començar a concretar mesures.

Segons les dades d’Agents Rurals, Flix és el municipi més afectat per l’incendi, que ha cremat 3.073 hectàrees d’aquest municipi. En conjunt el foc ha arrasat 953 hectàrees de conreus i 60,7 de pastures en aquesta localitat i a Vinebre, la Torre de l’Espanyol, la Palma d’Ebre, Maials, Llardecans, la Granadella i Bovera. Als terrenys afectats, cada pagès i ramader hi haurà de sumar la maquinària i les propietats danyades pel foc. El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha exigit al departament d’Agricultura que faci al més aviat possible una valoració dels danys. També ha informat els pagesos i ramaders que poden iniciar el tràmit de reclamacions sense esperar a l’avaluació dels ajuntaments i de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, els alcaldes ja han avisat que l’extinció del foc és només el primer pas d’un camí que entenen que ha de passar per ajudar les comarques a reflotar el territori afectat per l’incendi. L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ja reclamava diumenge la declaració de zona catastròfica, una petició que avui es tornarà a posar sobre la taula.

Una setmana amb 758 focs

Tot i que l’incendi de la Ribera d’Ebre no és el que més hectàrees ha cremat en l’última dècada a Catalunya, les condicions extremes en què s’ha produït són les pitjors dels últims 20 anys, segons el departament d’Interior. Les altes temperatures i la simultaneïtat d’incendis han obligat a activar tots els dispositius disponibles a Catalunya i a demanar ajuda a fora. Com a mostra, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va explicar ahir que entre el 23 i el 30 de juny els bombers han hagut de treballar en 758 incendis de diferents magnituds a Catalunya que, inclosa la superfície afectada per l’incendi de la Ribera d’Ebre, han cremat 5.235,5 hectàrees, segons els Agents Rurals.

Cargando
No hay anuncios

Buch feia una crida ahir a mantenir la prudència, ja que aquesta setmana es preveu una nova onada de calor. “S’assecarà el que ja estava molt sec”, va alertar el conseller d’Interior, que va assegurar que Catalunya s’havia de preparar per a nous incendis. Des dels Bombers, tot i alertar que el cos està en uns nivells màxims d’operativitat i tensió per la situació d’emergència d’aquests dies, s’intentava buscar la part positiva. El cap de la sala de control, Jordi Bosch, va explicar que l’incendi de la Ribera d’Ebre havia demostrat que el cos ha millorat en capacitat de coordinació, anàlisi i eficiència. “Des del minut zero fins al final hem tingut el control de què és el que el foc volia fer”, va subratllar.

Les xifres d’un incendi que castiga la pagesia

Una cinquena part de la superfície cremada correspon a terrenys agrícoles (953 hectàrees) i ramaders (60,7 hectàrees).

Cargando
No hay anuncios

Més de la meitat de la superfície cremada en l’incendi de l’Ebre pertany a aquest municipi. 566 hectàrees són de conreus i pastures.

A més de Flix, el foc ha afectat Vinebre, Maials, Llardecans, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Bovera i la Granadella.