POLÍTIQUES SOCIALS
Societat 31/07/2013

Pacte pel deute entre el Govern i les ONG

L'acord resol la situació d'inseguretat jurídica però no estableix cap calendari de pagaments

Auri Garcia Morera
2 min

Barcelona.L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i els representants de les ONG van acabar de tancar, en la reunió de dimecres passat del Consell de Cooperació, un pacte sobre el reconeixement del deute de l'ACCD amb les entitats, segons ha confirmat a l'ARA l'expresident de la Federació Catalana d'ONG, Francesc Mateu, que ha continuat al capdavant de les negociacions tot i haver deixat aquest càrrec. "Cobreix el llimb legal en què ens havien deixat els impagaments, però el problema dels impagaments segueix", aclareix Mateu, que detalla que l'acord proporciona "seguretat jurídica" a les entitats però que "el pagament del deute és un tema paral·lel".

L'ACCD i cadascuna de les ONG afectades signaran nous convenis pels programes de cooperació que s'havien de desenvolupar entre el 2010 i el 2012, que ara es podran desenvolupar també durant el 2013 i el 2014. Això suposarà que l'ACCD pugui fer efectius els pagaments pendents també durant el 2013 i el 2014. Si no és així, el termini per a l'execució es prorrogarà automàticament. Segons Francesc Mateu, l'ACCD ha modificat les condicions que havia proposat inicialment, i amb l'acord que s'ha assolit no s'obliga les entitats a avançar diners sense la seguretat que els cobraran, i queda descartada l'alternativa d'haver de renunciar als projectes per evitar aquesta incertesa.

Fonts de l'ACCD han detallat a l'ARA que l'agència ha acceptat incloure en els nous convenis un reconeixement explícit del deute, a més de pròrrogues automàtiques per a l'execució dels programes que s'aplicaran en cas que no pugui pagar. Afegeixen que fins i tot han accedit a modificar el llenguatge dels textos, que les ONG consideraven que era incriminatori. Les mateixes fonts destaquen que els representants de les ONG han renunciat a la petició d'un calendari de pagaments. El director de l'ACCD, Carles Llorens, va assegurar a finals d'abril, en una entrevista a l'ARA, que no podia donar cap termini de pagament a les ONG i que si ho fes les estaria enganyant.

14 milions del 2011 i el 2012

El deute de l'ACCD amb les ONG puja a un total de 14 milions d'euros, que corresponen gairebé íntegrament als anys 2011 i 2012. A finals d'abril, l'agència va fer efectiu un pagament de 2,5 milions d'euros corresponents a deutes que s'arrossegaven des del 2007 i fins a la primera meitat del 2011. L'anterior pagament havia estat al novembre, d'uns 800.000 euros.

L'estiu del 2011 va ser el moment en què l'ACCD va congelar els pagaments a les ONG per problemes de disponibilitat financera. Un any i mig més tard, el 31 de gener passat, les ONG van presentar un requeriment com a pas previ per reclamar el deute per la via judicial. Finalment, amb l'acord assolit ara, aquesta mesura dràstica quedarà aparcada. Però, tot i celebrar haver aconseguit garanties jurídiques, les entitats continuen sense saber quan cobraran els diners que els deuen i amb molts projectes aturats.

stats