Primer sector
Societat08/03/2023

Pacma i Lex Ànima porten al jutjat els pagesos que van llançar conills vius

Els animalistes denuncien el maltractament animal

Albert González Farran
i Albert González Farran

LleidaLes associacions animalistes Pacma i Lex Ànima presentaran aquesta setmana als jutjats una denúncia penal per un delicte de maltractament animal contra els responsables de manifestar-se divendres passat a Lleida amb conills salvatges, alguns dels quals van resultar malferits o morts. Marta Muntada, advocada i presidenta de l’associació Lex Ànima i una de les responsables de redactar aquesta denúncia, assegura que han recopilat "una gran quantitat de material gràfic per identificar els autors", tant el que van publicar els mitjans de comunicació que van donar cobertura a la protesta com el que van penjar a les xarxes socials els assistents. En aquestes imatges es poden veure manifestants llançant conills vius contra l'edifici de la delegació territorial d’Acció Climàtica, “alguns morts i d'altres encara vius, i que acaben sent trepitjats a terra pel tumult de pagesos”. Fonts de Pacma indiquen, fins i tot, que es va cometre “una possible omissió del deure de perseguir delictes” per part d’agents policials que van presenciar els esdeveniments.

Cargando
No hay anuncios

La manifestació de divendres va estar convocada conjuntament pels sindicats Unió de Pagesos, Jarc, Asaja i la Federació de Cooperatives Agràries per protestar contra la suposada inacció de l’administració davant de lasuperpoblació de conills que està provocant estralls en cultius i infraestructures. La cita va reunir centenars de tractors, formant una desfilada quilomètrica que va concloure davant de les oficines d’Acció Climàtica a Lleida. Allí, membres de la plataforma Pagesos o Conills van reunir-se amb representants del departament, moment en què es van cometre els fets perseguits per les entitats animalistes.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de la denúncia és “aclarir els fets i procurar que els responsables siguin processats pel dany produït”, però, en qualsevol cas, deploren que els manifestants “no hagin trobat cap altra forma més efectiva i humana d'expressar-se i que hagin carregat contra els animals una vegada més”.

En aquest sentit, els principals líders sindicals lleidatans lamenten unànimement els fets, però Josep Sellart, coordinador d’Unió de Pagesos a Lleida, va assegurar que el sindicat "no està a favor de la violència, ni contra les persones ni contra els animals" i assumeix la responsabilitat dels fets. “Farem el que toqui. No ens sentim orgullosos del que va passar”, respon davant la possible denúncia penal, però reconeix que el llançament de conills va ser “fruit del malestar”. A més, avisa que “hi ha molta gent del sector empipada amb la situació que es viu”.

Cargando
No hay anuncios

Pagesos 'cremats'

Cal recordar que la Generalitat ha impulsat diverses accions d’urgència davant l’emergència cinegètica [la superpoblació d'animals] que està vivint el camp català i fixa el llindar màxim en 50 conills per quilòmetre quadrat, tot i que els censos actuals mostren valors superiors al centenar i molts agricultors asseguren que en algunes finques se supera el miler.

Cargando
No hay anuncios

La responsable del sindicat Jarc a Lleida, Esmeralda Rourera, condemna també el que ella considera “un acte vandàlic” i lamenta que “el trist espectacle” davant d’Acció Climàtica "enfosquís tot l’esforç" que es va fer per a l'èxit de convocatòria. Però igual que el seu homòleg d’Unió de Pagesos, Rourera explica que “els pagesos estan molt cremats perquè aquesta plaga de conills està fent malbé cultius i sistemes de reg”. “Organitzar una manifestació d’aquestes característiques té riscos que la gent es descontroli i no s’expressi de la forma més adient”, afegeix Sellart.

Debat pels biocides

Cargando
No hay anuncios

Però les imatges violentes viscudes a la manifestació no són l’únic punt de confrontació entre animalistes i pagesos. Aquests últims reivindiquen, entre altres mesures (com la cacera i les trampes), l’ús generalitzat del fosfur d’alumini per erradicar la plaga. Es tracta d’un biocida que redueix l’oxigen dels caus i asfixia els animals. Però es tracta d’un producte encara limitat a les infraestructures públiques (autovies, autopistes, vies de tren, canals). El govern espanyol és l’única administració competent, però la Generalitat està en fase de consultes perquè es permeti un ús ampli en el futur.

Els animalistes hi estan en contra. Segons els seus informes, si s'autoritzés l'ús del fosfur d'alumini hi hauria un “desastre mediambiental que podria afectar no només els conills, sinó tota la cadena tròfica incloent-hi plantes i éssers humans”, perquè es podria acabar acumulant “al terreny i les aigües subterrànies”. 

Cargando
No hay anuncios