Pacificacions i millores a les escoles: els barcelonins trien inversions
Els veïns han seleccionat 20 projectes que consideren prioritaris a cada districte per rebre part dels 30 milions del pressupost participatiu
BarcelonaAdequar el camp esportiu Julià de Capmany, a Montjuïc, per destinar-lo a la pràctica d'esports minoritaris com el criquet. Renovar els patis de l'Escola Pau Casals, a Gràcia, per fer-los més amables per a l'activitat escolar i extraescolar. O arranjar el solar conegut com la muntanyeta perquè la comunitat educativa de l’Escola Àngels Garriga, a la Font d’en Fargues, hi doni un ús. Són els tres projectes que han rebut més suport a la primera fase de la votació per seleccionar les inversions incloses en els pressupostos participatius de Barcelona. En total, s'hi destinaran 30 milions d'euros i, de moment, cada districte ha seleccionat 20 iniciatives que passen a la gran final: la decisió definitiva d'on invertir-los s'ha de prendre entre el 10 i el 20 de juny, que és quan es farà l'última tanda de votacions.
A la primera volta, les millores associades a centres educatius i a l'espai públic –sobretot canvis als entorns de les escoles per protegir-les del trànsit– han copat el rànquing. En termes de mobilitat, destaquen també propostes com crear un carril bici que recorri tota la travessera de les Corts i un altre que connecti la plaça Urquinaona amb I'Hotel Vela passant per la Via Laietana. Pel que fa a les pacificacions, un altre dels hits del procés, destaquen propostes com substituir un carril de trànsit per un de bicicletes al carrer Entença i ampliar-hi les voreres o donar més protagonisme al vianant en les connexions entre els tres barris de les Planes.
A la fase que ara es dona per tancada, tota persona empadronada a Barcelona podia triar fins a deu iniciatives entre els 822 projectes que s'hi havien presentat. Ara cada barceloní podrà votar, a través de la plataforma Decidim.Barcelona, al districte on és empadronat i també en un altre, quines de les inversions preseleccionades considera més urgents. La selecció es fa pel mètode de la cistella de la compra: cada persona podrà triar tants projectes com consideri oportú fins a exhaurir el pressupost. Els projectes seleccionats més vegades seran els guanyadors.
El regidor de Participació, Marc Serra, ha assegurat que la voluntat del govern municipal és que els projectes que han arribat fins aquí, però que no acabin entre els vencedors, no caiguin en l'oblit: "Volem aprofitar la intel·ligència col·lectiva".
- Sant Martí Ampliació, reforma i cobriment de la pista poliesportiva Pujades, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (480 suports). Millora, cobriment o trasllat de la pista d’hoquei línia de l’Institut Icària, a la Vila Olímpica (459 suports). Reforma de l'espai de menjador i dotació d'una cuina pròpia a l’escola La Pau per compartir l'escola, l'institut i el barri (393 suports).
- Sant Andreu Pacificació de l’entorn escolar de l’escola Ramon Llull, al barri del Congrés i els Indians (255 suports). Renovació de la gespa del terreny de joc de l’estadi municipal Narcís Sala (183 suports). Pacificació de l’entorn de l’escola Congrés Indians (175 suports).
- Nou Barris Remodelació i millora dels equipaments del pati de l’escola Santiago Rusiñol, eliminant les barreres arquitectòniques i adoptant mesures de seguretat adients per a l’ús del mateix per part dels infants de l’escola i del barri (187 suports). Creació de parc esportiu infantil, juvenil, sènior i de persones amb discapacitat a la zona esportiva de Can Dragó (176 suports). Modificar l’ús d’un solar al barri de Porta, al c. Pintor Alsamora, actualment amb ús d’aparcament per fer-hi un hort urbà (124 suports).
- Horta-Guinardó L’adequació del solar anomenat la muntanyeta per la comunitat educativa de l’escola Àngels Garriga, a la Font d’en Fargues, per formalitzar els usos educatius i recreatius que tenen lloc en aquest espai (635 suports). Transformació del Pati Obert de l’Escola de les Aigües en un jardí ple de verd, que representi un refugi climàtic, augmentant la salut del barri, la diversitat de joc i la perspectiva de gènere (362 suports). Un renovat poliesportiu pel barri a l'Institut Escola Coves d'en Cimany (227 suports).
- Gràcia Renovar els patis escolars de l’escola Pau Casals, al Camp d’en Grassot, amb una perspectiva esportiva i inclusiva (705 suports). La transformació de l’àrea de jocs de la plaça de John Lennon, a la Vila de Gràcia (303 suports). La pacificació de l’entorn de l’escola Rius i Taulet (260 suports).
- Sarrià-Sant Gervasi Renovació i adequació del parc de la Font del Racó com a racó de salut, aprenentatge i natura, al barri de Sant Gervasi – la Bonanova (292 suports). La urbanització del carrer Romaninar, a Vallvidrera, una petició històrica dels veïns i veïnes d’aquest carrer (153 suports). Pacificació i urbanització dels accessos i connexions de l'eix viari entre els barris de muntanya de les Planes (142 suports).
- Les Corts Ampliació i pacificació de la vorera sud de travessera de les Corts entre Vallespir i Numància, amb una barrera vegetal de protecció a l’escola Duran i Bas (125 suports). La construcció d’un carril bici a tota la travessera de les Corts (115 suports). Dotar d’eines i infraestructures necessàries per afavorir la participació de les joves en la dinamització del teixit social de les Corts (99 suports).
- Sants-Montjuïc La remodelació del camp esportiu de Julià de Capmany per a la pràctica d’esports minoritaris com el criquet (2.441 suports) Recuperar la nau de Can Climent perquè sigui la seu social dels Castellers de Sants (350 suports). Millorar els espais que formen el Passatge del Vapor Vell per ordenar els usos actuals i preveure’n de nous, possibilitant un espai d’ús ciutadà actiu (284 suports).
- Eixample L’adequació dels patis escolars a través de la naturalització per mitigar els efectes del canvi climàtic i l’adequació a seva adequació com a espais comunitaris d'oportunitats educatives, de coeducació i d'igualtat (531 suports). La compra i reforma d’un local per l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí (500 suports). Guanyar dos espais a l’Esquerra de l’Eixample mitjançant l’obertura i millora dels patis de les escoles Auró i Diputació, reconvertint-los en espais saludables, ombrejats i frescos oberts al veïnat (487 suports).
- Ciutat Vella L’adequació de la seu de l’Institut Verdaguer, al parc de la Ciutadella, en un centre de recerca tecnològica (153 suports). La creació d’un jardí urbà a la placeta d’entrada a l’escola bressol Mont Tàber (141 suports). Dotar de més espais d’higiene personal a les persones sense llar (106 suports).