'Pa negre' triomfa en la nit dels Goya més catalans
'Pa negre' no és una pel·lícula més. Després dels Gaudí, els Goya hanconfirmat l'excepcionalitat del film. En 25 anys d'història mai una pel·lícula catalana havia guanyat tants premis.
Madrid.Pa negre és la pel·lícula més guardonada de la història del cinema català després de tots els guardons que es va endur ahir de Madrid. El film d'Agustí Villaronga, que mostra els anys durs de la postguerra rural, havia estat nominada en 14 categories. La millor actriu revelació, la jove Marina Comas, no va poder reprimir les llàgrimes i va emocionar el públic. "Bon dia, moltes gràcies", va dir. Ana Alvargonzález va rebre el premi a la millor direcció artística i ho va voler dedicar a l'àvia per haver-la ajudat.
La millor interpretació femenina de repartiment va ser per a Laia Marull, que amb el d'ahir ja suma tres premis Goya després del del 2000 a la millor actriu revelació i el del 2004 a la millor actriu protagonista. El director Agustí Villaronga va voler compartir el seu guardó amb l'escriptor de la novel·la, Emili Teixidor. "Em vaig deixar endur per la intuïció", va dir Antonio Riestra, millor director de fotografia.
El documental que retrata la lluita de Pasqual Maragall i la seva família contra l'Alzheimer, Bicicleta, cullera, poma , va ser premiat. El director, Carles Bosch, va agrair especialment la feina de Diana Garrigosa, l'esposa de l'expresident Pasqual Maragall, de qui va dir que ha estat "actriu revelació". Garrigosa va reivindicar que no és actriu, només sap explicar la seva vida. Maragall va reclamar "un moment d'atenció a la persona que ha permès, juntament amb la Diana, que jo estigui en condicions relativament estables, la meva metge Teresa".
Buried , del català Rodrigo Cortés, també va fer un molt bon paper, amb el premis al millor guió original, millor muntatge i millor so. Fins i tot va pujar Mariscal a recollir un premi, el de millor film d'animació per Chico & Rita , que comparteix amb Fernando Trueba. I també podem fer català el Goya de Biutiful , el de Javier Bardem al millor actor protagonista.
Descàrrega
La gala havia començat amb un curtmetratge que arrencava en el que va passar al final de la gala de l'any passat, quan Andreu Buenafuente "va morir assassinat". Un breu curtmetratge per homenatjar les pel·lícules guardonades que va tenir lloc després d'una atropellada arribada a l'hospital, va acabar amb Buenafuente al centre de l'escenari. "Això ha estat una descàrrega legal", va manifestar el presentador al principi de la presentació. Va fer broma amb la ministra de Cultura i el president de l'Acadèmia, que "han vingut junts i s'agraden una mica". Sobre la dimissió d'Álex de la Iglesia va dir que li encantava que hagués fet aquesta broma perquè havia estat una important campanya de promoció.
Álex de la Iglesia va assegurar al seu discurs que "internet és la salvació del nostre cinema" i va instar el sector a adoptar un nou model de mercat "que tingui en compte a tothom". Va dir que "les regles de joc han canviat" i va posar en valor els internautes com el públic del cinema, que no va a la sala "perquè és davant d'un ordinador".
A fora del Teatro Real de Madrid aquests internautes s'havien manifestat en el mateix sentit, en contra de la llei Sinde. Abans de començar l'acte, i des de la catifa vermella, l'actriu Assumpta Serna s'havia manifestat a favor de Wikileaks; i diversos actors, entre ells Luis Tosar, ho havien fet en defensa de la llibertat d'expressió dels manifestants.
El col·lectiu en contra de la llei Sinde Anonymous va dur a terme diverses accions per fer sentir el seu descontentament en relació amb la llei. Al matí va enviar un comunicat anunciant l'existència d'un vídeo al YouTube, a les cinc de la tarda va fer inaccessibles les pàgines web de l'acadèmia espanyola de cinema i de la gala dels premis Goya, i durant els premis centenars de manifestants van fer acte de presència a la catifa vermella amb caretes de V de Vendetta esperant la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, que va arribar amb un vestit origami i cara de preocupació.
Li van dedicar diversos crits abans que es fes la foto al costat del president de l'acadèmia, Álex de la Iglesia, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i la ministra de Sanitat, Leire Pajín. Sinde va indicar abans de la gala que "cal invertir diners al cinema perquè genera molta ocupació" i, a pregunts dels manifestants, va dir que la llei "busca que tots els drets siguin compatibles".