La justícia italiana absol el català empresonat des de fa més d'un any per narcotràfic
Óscar Sánchez tornarà a Montgat, el seu poble, en les properes hores
NàpolsEl Tribunal d'Apel·lació de Nàpols ha absolt el veí de Montgat Óscar Sánchez, empresonat a Itàlia des de fa més d'un any. Estava acusat de narcotràfic i va ser condemnat en primera instància a 14 anys de presó. La justícia ha dictaminat la seva posada en llibertat immediata. Óscar Sánchez hauria de sortir de la presó en les properes hores.
El veredicte ha arribat després d'examinar els resultats de les últimes proves de foniatria encarregades a experts per aclarir si la veu de Sánchez i la que apareix en unes gravacions aportades com a prova per l'acusació es corresponien.
Les dues proves pericials presentades han coincidit que no es tractava de la mateixa veu.
Un dels perits, Luciano Romito, ha comparegut durant la vista i ha explicat que s'havia fet una anàlisi lingüística en què es va determinar que l'espanyol que se sentia en les proves era diferent, perquè un era propi d'Espanya i l'altre de Llatinoamèrica.
Els perits també han comparar el coneixement d'italià i han comprovat que Sánchez no té el mateix coneixement d'idioma que es notava en les converses interceptades i que van servir com a prova per a l'acusació en primer grau.
Arran d'aquestes conclusions, la fiscalia també ha demanat l'absolució del català.
Sánchez, vestit amb uns texans i una jaqueta blava, ha estat present durant l'audiència a l'interior de la zona per als detinguts, una espècie de gàbia -l'anomenada 'peixera'-, ha exhibit un somriure en entrar a la sala i s'ha acostat a la zona més pròxima als seus familiars per poder saludar-los des de la distància.
Ara, Sánchez ha quedat en llibertat i després de passar per la presó a recollir les seves pertinences intentarà tornar a Catalunya avui mateix.
La defensa sempre ha mantingut que, d'acord amb les investigacions de la policia espanyola, l'acusat és un rentacotxes de Montgat (Maresme) que va ser víctima d'una suplantació d'identitat per part del mafiós uruguaià Marcelo Roberto Marín, detingut a Espanya per ordre del jutjat d'instrucció de Telde, a l'illa de Gran Canària.
Sánchez va ser lliurat a Itàlia a mitjan 2010 per l'Audiència Nacional a requeriment de les autoritats italianes i va ser jutjat el maig del 2011 a Nàpols.
Sánchez va ser condemnat en primera instància pel Tribunal de Nàpols a 14 anys de presó en ser considerat el cap d'una banda de traficants de cocaïna entre Espanya i Itàlia, pel que sembla arran d'aquesta confusió d'identitats, segons les autoritats espanyoles.
No obstant això, Sánchez va quedar absolt en un segon judici en el qual se l'acusava d'associació mafiosa per un defecte de forma en el procés, ja que aquest s'havia celebrat sense l'autorització de l'Audiència Nacional, com era preceptiu.
El juliol del 2011 la fiscalia espanyola va enviar a Itàlia una llista d'indicis que exculpaven Sánchez del delicte de narcotràfic i demanava la seva llibertat provisional, que li va ser denegada.
Entre les proves presentades per exculpar Sánchez figuraven el fet que el suposat suplantador de Sánchez, Marcelo Roberto Marín, s'havia registrat a l'hotel Jolly Mides de Roma amb el document d'identitat de Sánchez, que en aquell moment era a Montgat.
La defensa va assegurar, a més, que la cap del servei de rentacotxes on treballava Sánchez podia certificar que no es va moure d'allà els dies en els quals les autoritats italianes afirmaven que era a Roma i Nàpols traficant amb drogues.
En un primer moment, Sánchez va assegurar, a més, que havia denunciat la pèrdua del seu document d'identitat, que havia estat utilitzat suposadament pel seu suplantador, encara que després es va saber que l'havia lliurat a una coneguda creient que era per ajudar un indocumentat en una sèrie de gestions.
La Direcció Antimàfia de Nàpols va reobrir el cas després de rebre notícies que el rentacotxes havia estat suposadament suplantat pel mafiós Marcelo Roberto Marín.
Durant la seva estada a la presó, Sánchez va denunciar haver estat objecte de vexacions per part dels sis presos amb els quals compartia cel·la, els quals el van cremar amb cigarrets, el van copejar i el van extorquir, segons han informat a Efe fonts diplomàtiques.