L'ós bru que substituirà el Pyros arribarà al Pirineu al maig
L'objectiu és preservar la diversitat genètica de l'espècie i omplir el buit que deixarà l'ós dominant fins a dia d'avui
BarcelonaEl nou mascle d'ós bru que substituirà el Pyros es passejarà pel Pirineu a partir del mes de maig. Els socis del projecte PyrosLife s'han reunit aquest dimarts i han ratificat que serà llavors quan s'alliberarà un nou plantígrad, amb l'objectiu d'acabar amb els problemes de consanguinitat de l'espècie, segons ha confirmat Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals, en declaracions recollides per l'ACN.
En les properes setmanes, els tècnics del projecte seran els encarregats de definir quina és la millor ubicació per a l'ós i es buscaran les complicitats de tots els sectors del territori "per assegurar que el projecte sigui un èxit", segons Miralles. Afirma que s'estudiaran mesures per convèncer el sector ramader, un dels més reticents davant d'aquesta idea, i admet que cal "millorar coses", com agilitzar el pagament de les compensacions en cas de danys o facilitar mecanismes de protecció dels ramats, com gossos protectors i cabanes de pastor.
El director general de Polítiques Ambientals ha afegit, però, que durant els dos últims anys no s'ha detectat cap dany a ramats del Pallars Sobirà per atacs d'óssos, per la qual cosa afirma que "els mecanismes de prevenció funcionen".
Ós Pyros, 19 anys de domini
A banda de preservar la diversitat genètica de l'espècie, un dels objectius de PyrosLife és substituir el paper de l'ós Pyros des de la seva arribada, l'any 1997. Els últims 19 anys, ha estat pràcticament l'únic mascle de l'espècie que s'ha reproduït dins dels seus dominis de més de 5.000 quilòmetres quadrats de muntanyes dels Pirineus. Segons va explicar a l'ARA Ricard Casanovas, excap del Servei de Biodiversitat de la conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, durant tots aquests anys aquest exemplar ha fet i desfet sense oposició, "però ara està en declivi" i esperen que el nou ós ompli el buit que deixarà.
Pyros és el progenitor, directe o indirecte, de com a mínim el 75% dels cadells nascuts a la zona des del seu alliberament, i de tots els que han nascut els últims cinc anys. Tot i això, està arribant a la recta final de la seva vida, amb 26 anys, i podria perdre la seva capacitat reproductiva a curt termini.
Suport de la Comissió Europea
El projecte PyrosLife s'emmarca dins de l'atorgament LIFE+ de la Comissió Europea (CE), que pretén consolidar la població d'ós bru al Pirineu central. Compta amb un pressupost de 2,5 milions d'euros, un 70% dels quals provindran de fons europeus. França i Eslovènia ja han donat el vistiplau al projecte. L'últim ós autòcton de la zona, la Cannelle, va ser abatut l'any 2004 i si no fos pels óssos eslovens que van arribar els anys 1996, 1997 i 2006 l'espècie s'hauria extingit als Pirineus.
Fins a dia d'avui, el domini de l'ós Pyros ha estat absolut, ja que Balou, un ós introduït fa deu anys al Pirineu francès, va morir per l'impacte d'un llamp sense poder deixar descendència.