ADMINISTRACIÓ PÚBLICA

Territori rellevarà Oriol Puig de la direcció del Meteocat

El canvi arriba després de les irregularitats que va destapar l’ARA

Oriol Puig, director del Meteocat en dues etapes, primer entre el 2002 i el 2004 i després des del 2011, quan va recuperar el càrrec.
Albert Llimós
09/11/2018
3 min

BarcelonaOriol Puig deixarà de ser director del Servei Català de Meteorologia (Meteocat) la setmana que ve. Així ho va comunicar ahir ell mateix als treballadors de l’organisme públic que ha dirigit des del 2011, quan va recuperar un càrrec que havia tingut també abans de l’etapa del tripartit a la Generalitat.

Dimarts de la setmana que ve, en la reunió del govern català, està previst que s’oficialitzi la decisió que dijous a la tarda ja li va comunicar el conseller del departament de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una reunió al Parlament. Tot i que Puig ho va anar explicant als que han sigut els seus treballadors durant els últims set anys –i la notícia ràpidament es va estendre entre totes les àrees del mateix Meteocat i altres organismes vinculats a Territori–, de moment el departament que presideix Calvet ha evitat fer qualsevol valoració sobre el cas.

El canvi en la direcció del Meteocat arribarà després de més de dos mesos buscant un substitut per a Puig. De fet, aquest relleu no s’ha produït abans perquè, com a mínim, Territori va rebre dues negatives de dues persones provinents del món acadèmic que no van acceptar l’oferta que se’ls va plantejar per assumir la direcció. Primer va ser el catedràtic de física de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Enric Llebot, que ja va ser secretari de Medi Ambient amb el govern convergent d’Artur Mas, i després el catedràtic de geografia física de la Universitat de Barcelona Javier Martín Vide. Ara Calvet ja té el nom –que encara no ha transcendit– per desencallar aquesta problemàtica.

L’adeu de Puig –confirmat per cinc fonts diferents durant el dia d’ahir– arriba després que l’ARA destapés el 5 de setembre una sèrie d’irregularitats que hauria comès la direcció del Meteocat durant aquests últims anys: processos d’adjudicació únicament amb la signatura de Puig i sense validació dels tècnics –cosa que contravé el procediment intern– i informes tècnics que van fer empreses externes a les quals es va acabar adjudicant el mateix projecte posteriorment.

Recerca del substitut

Al seu dia, el departament de Territori no va voler entrar en el detall de les informacions publicades per aquest diari i es va limitar a assegurar que l’informe de control dels estats financers i de l’activitat econòmico-financera que es va fer del Meteocat l’any 2016 concloïa que els procediments de contractació “respecten en termes generals la normativa de contractació”, si bé es feien “algunes recomanacions per millorar-los”.

Tot i el missatge públic que va voler enviar el departament, l’equip de Calvet buscava una persona que complís els requisits tant tècnics com acadèmics per substituir Puig, una figura molt activa en la direcció del Meteocat i amb un pes notable dins del seu partit, ja que es tracta del germà de l’exconseller Felip Puig.

Clima difícil

Durant els dies següents a la publicació de les informacions, la tensió al Meteocat va ser gran i, segons van denunciar diferents treballadors, Puig va reunir el personal en petits grups, mai tota la plantilla plegada, en “to amenaçador”. “Tothom té por”, explicaven els membres de la plantilla, incòmodes per l’actitud del director, que va anunciar que portaria els Mossos d’Esquadra a l’edifici del carrer Berlín de Barcelona on s’ubica el Meteocat per destapar “les filtracions” que, segons ell, hi va haver.

Una actitud amenaçadora que s’ha anat rebaixant durant aquestes últimes setmanes, malgrat que les fonts consultades lamenten que aquest tipus de conductes han sigut la tònica habitual dels últims anys en aquest organisme públic.

stats