ESPAI PÚBLIC
Societat03/08/2015

Orinar a la vista de tothom i enganxat al Born

Barcelona instal·la urinaris de peu en una prova pilot als carrers de Ciutat Vella

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaOrinar al carrer, a la vista de tothom, veient el Born Centre Cultural i sense incomplir l’ordenança de civisme en cap aspecte. Tot això és possible des de fa uns dies a Barcelona. Com si fossin per a un concert multitudinari o per als dies de festa major, la ciutat ha col·locat urinaris oberts, dels de peu, als carrers del districte de Ciutat Vella, amb l’objectiu, sobretot, de millorar-hi la convivència amb l’oci nocturn i de contribuir a pal·liar els efectes del turisme massiu. Són una prova pilot, i en concret es tracta de sis urinaris que ja s’han començat a col·locar i que se sumen als quatre ja existents -aquests sí, tancats en cabines- al districte. Hi seran fins després de les Festes de la Mercè. Són estructures de plàstic amb capacitat per a quatre usuaris, que mentre fan les seves necessitats -en aquest cas, orinar- queden d’esquena als vianants.

Un dels urinaris en particular, però, ha desencadenat la polèmica. Es tracta del que s’ha decidit instal·lar just al costat del Born Centre Cultural, que permet que durant el dia i amb l’equipament obert algú pugui estar orinant enganxat a la paret d’aquest espai històric. Per a molts és una solució que la ciutat ja fa anys que hauria d’haver implementat per reduir la brutícia i les males olors dels carrers. Per a d’altres, un atac al bon gust i una degradació de la imatge de la ciutat. Els sis nous urinaris, segons va informar l’Ajuntament la setmana passada, estan oberts les 24 hores del dia i es col·loquen per parelles: un de tancat i un urinari de peu, com el que hi ha a tocar de l’equipament cultural. Tots tenen servei de neteja i manteniment. Fins ara només set de les 104 cabines públiques amb lavabos obrien tota la nit.

Cargando
No hay anuncios

Les parelles de lavabos públics formades pel nou urinari de peu i el que és tancat i adaptat per a persones amb diversitat funcional ja estan en funcionament en punts com la plaça Terenci Moix, al Raval, on els dos lavabos formen un tàndem. El que queda adossat al Born, en canvi, de moment està sol. I algunes de les persones que el veien ahir tenien clar que no s’ha triat una ubicació discreta, precisament. Segons l’Ajuntament, s’han triat els llocs on la problemàtica per “males conductes” -bàsicament d’embrutar els carrers-és més greu.

Pla de xoc del turisme

Cargando
No hay anuncios

La instal·lació d’aquests urinaris públics és una de les mesures del pla de xoc per a la gestió del turisme que prepara l’equip de govern de la ciutat. Barcelona, de fet, ja fa anys que manté obert el debat sobre la necessitat de més lavabos públics, ja que la majoria són en parcs, en equipaments o a les platges durant la campanya d’estiu. Orinar al carrer està sancionat amb multes de fins a 300 euros, com es recull a l’ordenança de civisme, i fer-ho en espais especialment transcorreguts o simbòlics, com és el cas del Born -fora de l’urinari, esclar-, pot fer que la sanció es dispari. Ja el 2012 la ciutat es marcava com un repte prioritari reduir la brutícia relacionada amb l’oci nocturn i les persones que fan les seves necessitats al carrer i es plantejava la possibilitat de recuperar els urinaris públics, sobretot tenint en compte que es destinava uns 2,2 milions cada any a la neteja dels orins en zones com Ciutat Vella, Sant Martí i l’Eixample. El debat es va reactivar quan a principis de l’any passat es va anunciar que els lavabos de l’estació de Sants passarien a ser de pagament, cosa que feia, per tant, que Barcelona anés quedant cada cop més necessitada de lavabos de lliure accés.

Per suplir la manca de serveis públics, la ciutat es va arribar a plantejar obligar els bars i restaurants que volguessin tenir llicència de terrassa a obrir els seus lavabos a disposició de tothom. Un punt polèmic que, fruit de la negociació, va acabar caient de l’ordenança de terrasses, que es va acabar aprovant amb els vots de CiU i el PP.

Cargando
No hay anuncios

A més de l’urinari del costat del Born Centre Cultural, els nous urinaris s’han instal·lat a la plaça Terenci Moix, a Sant Pau del Camp / passatge Nou de la Rambla, a la plaça de Jean Genet, al passeig Marítim de la Barceloneta / platja del Somorrostro i al carrer Sant Josep Oriol / plaça Salvador Seguí.