Només quatre de cada deu dones maltractades aconsegueixen l'ordre d'allunyament

Catalunya es manté com la comunitat autònoma on menys mesures d'aquest tipus es dicten

La llei del més fort
Montse Riart
21/10/2016
2 min

BarcelonaNomés 4 de cada 10 dones maltractades que han demanat una ordre d'allunyament dels seus agressors als jutjats catalans l'aconsegueixen. Segons les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), entre abril i juny d'aquest any 1.182 víctimes van demanar aquesta mesura però els jutges només van acabar dictant 467 ordres de protecció, un 39% de les sol·licitades.

Les xifres confirmen Catalunya com la comunitat autònoma on menys ordres d'allunyament es dicten. De fet és l'únic territori de l'Estat, juntament amb Madrid, on se'n deneguen més que se'n concedeixen, un 60%. A la Comunitat de Madrid el percentatge de desestimades és el 51%.

54 denúncies cada dia

Segons les dades del CGPJ, durant el segon trimestre de l'any 4.588 dones van denunciar una situació de violència masclista a Catalunya. Algunes van presentar més d'una denúncia. De mitjana, cada dia se'n van interposar 54. En la majoria dels casos (3.452) són denúncies interposades davant de la policia per la mateixa víctima, tot i que segons el CGPJ cada vegada hi ha més familiars que denuncien.

En el conjunt de l'Estat s'han presentat més de 33.000 denúncies per violència masclista. La presidenta de l'Observatori de la Violència contra la Dona, Ángeles Carmona, ha mostrat la seva "preocupació" tant per l'"elevada xifra de denúncies" com pel fet que un 15% de les víctimes hagin acabat renunciant al procés. "S'han de potenciar els recursos socials i assistencials a disposició de les dones maltractades perquè cap se senti desemparada en aquest procés".

Més protecció per als fills de les víctimes

Com a dada positiva, el CGPJ destaca l'increment de mesures dictades per protegir els fills de les dones maltractades. Durant el segon trimestre de l'any els jutges catalans han dictat 303 ordres en aquest sentit.

En la majoria dels casos han obligat l'agressor a pagar una prestació alimentària per als menors. En 110 casos també s'ha canviat el règim d'atribució de l'habitatge, perquè mare i fills poguessin conservar la casa.

La mesura més restrictiva per protegir els fills de les víctimes de la violència masclista és la retirada de la pàtria potestat. Entre abril i juny se n'han acordat dues. En 42 casos els jutges han suspès la guarda i custòdia.

Per saber-ne més: qui protegeix els fills de les dones maltractades

stats