Alerta màxima a l'Ebre: el Govern demana no anar-hi pel pont
Castelló ordena el confinament dels veïns per les greus inundacions, tres hores més tard de l'avís de l'Aemet
Barcelona“Si estan a Barcelona, no vagin a les Terres de l’Ebre, és important evitar riscos”, ha demanat aquest dijous la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon. La crida ha arribat poques hores després que hagi començat l’operació sortida pel pont de Tots Sants i respon a l’alerta per pluges torrencials que es preveuen les pròximes hores a la zona a causa del temporal. El missatge s’adreça sobretot a la gent que té segones residències al sud de Catalunya, però també als ebrencs: Parlon també ha demanat als ciutadans de les comarques del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre que passin a casa la castanyada, que evitin desplaçaments innecessaris i s’allunyin de les zones amb risc de desbordaments.
Aquest dijous Protecció Civil ha enviat un missatge d’alerta a la zona de l’Ebre en el qual informava els ciutadans que evitessin les activitats a l’aire lliure. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) està fent seguiment de la zona on preveu que hi pugui haver afectacions, com per exemple els barrancs i cursos petits de la zona dels Ports.
Després de dos dies de pluges intenses i les imatges devastadores de la DANA al País Valencià i Castella-la Manxa, Interior es cura en salut i demana a la població que no s’aproximi a zones de risc d’inundació, sobretot a la part baixa dels Ports, així com a rieres, torrents i barrancs. Demà a les 11 hores es reunirà el comitè tècnic del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya per “avançar-se a la situació de risc”.
Al llarg del dia Protecció Civil ha enviat a tots els mòbils de la zona una alerta de pluges torrencials fins a les 15 hores i demana extremar les precaucions i evitar desplaçaments innecessaris. A més, com a mesura de precaució, Educació ha ordenat el tancament d’escoles, instituts i centres de formació professional a les comarques afectades, com també la Universitat Rovira i Virgili (URV), que ha tancat el campus de Tortosa. L’Ajuntament de Tortosa també ha tancat tots els equipaments esportius i culturals.
El pla Inuncat es manté en alerta pels avisos de situació de perill per intensitat de pluja de més de 40 l/m² en 30 minuts i per acumulació de pluja per aquest dijous a la tarda i aquest divendres. Les previsions meteorològiques plantegen unes pluges intermitents i intenses que es reactivaran possiblement en algunes àrees de matinada. Tot i que la nit de la castanyada s’espera que sigui una mica més tranquil·la, la imprevisibilitat de la DANA fa que la incertesa en el pronòstic sigui elevada. En canvi, tot indica que de cara a divendres i dissabte es reactivaran xàfecs més intensos tant a la frontera entre Castelló i les Terres de l’Ebre, com a les Balears, informa Xavier Segura.
Davant d’aquesta situació, la consellera d’Interior i Seguretat ha informat que s’han desplaçat al sud de Catalunya “serveis específics” de Bombers de la Generalitat i de Mossos d’Esquadra per activar-los en els moments que calgui. Per exemple per a talls de carreteres. “La zona de ports és la que tindrà un seguiment més gran perquè és la que acumularà més aigua en les últimes hores a l'estar dies consecutius plovent”, ha destacat Parlon.
Sense greus incidents
El Servei Meteorològic de Catalunya ja havia emès un avís per temps violent al sud de Catalunya que s’ha resistit, després d’algunes tongades de pluja, fins al migdia. Aleshores, una intensa tromba d’aigua ha caigut en diversos municipis de la zona, entre els quals la Ràpita, Tortosa i Amposta. Fins ara, no hi ha hagut greus incidents, però els principals efectes es noten a les carreteres ebrenques, algunes de les quals s’han hagut de tallar: la TP-3311 entre la Sénia i Santa Bàrbara i la TV-3341 entre Caseres i Horta de Sant Joan. Des de l’inici de la jornada també ha quedat suspès el servei de tren de l’R17 entre Tarragona i Salou.
En el terreny institucional, en molts municipis catalans s’ha seguit el minut de silenci aquest migdia convocat en solidaritat amb les víctimes de València. A Barcelona, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assistit a l’acte a la plaça Sant Jaume, on també hi ha anat el president del Parlament, Josep Rull, i l’alcalde Jaume Collboni.
Parlon també ha explicat que el Govern ha ofert al seu homòleg del País Valencià tots els recursos disponibles per atendre l’emergència. Amb tot, la consellera ha assegurat que, fins al moment, l’executiu de Carlos Mazón no ha fet cap petició formal d’ajuda.
De fet, la DANA continua encara molt activa, dos dies després que arrasés les comarques al voltant de la ciutat de València i una àrea d'Albacete, que de moment ha causat 140 morts, la majoria a València. "La DANA segueix sobre Espanya", ha advertit aquest matí l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que posava el focus en Castelló.
El temporal castiga Castelló amb crítiques per tornar a alertar tard
Després de la tràgica jornada a València, aquest dijous el focus principal del temporal ha sigut la província de Castelló, on les pluges torrencials han superat els 100 litres per metre quadrat i han fet desbordar rius i torrents que han inundat nombrosos carrers. A Tírig s'han registrat fins a 200 litres per metre quadrat. Les imatges de carreteres a vessar d’aigua dels últims dies s'han repetit, però, sortosament, les conseqüències de la DANA en aquesta zona del País Valencià no han tingut res a veure amb les de la veïna València: no consten ferits ni víctimes mortals.
Davant la possibilitat que les pluges fossin intenses, a les 9 hores l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ja havia elevat al nivell més alt d’alerta, el vermell, per a tota la província. Ara bé, com va passar durant els aiguats devastadors de València, la Generalitat no ha enviat l’alarma de Protecció Civil fins tres hores més tard, cap a les 11.50 h. Al migdia, però, el risc ha anat baixant i l’alerta s'ha desactivat.
Amb l’avís als telèfons mòbils, la Generalitat Valenciana ha demanat als habitants de la zona nord de la comunitat que es quedessin en zones altes dels seus domicilis en vista de les fortes pluges que caurien. A més, també ha decretat el tancament d’una vintena de centres escolars de Peníscola, Torreblanca, Vall d’Alba, Vila-real, Orpesa, Sogorb, Viver, Xèrica, Les Coves de Vinromà, Xert, Tírig, la Salzadella, Forcall, Olocau, la Mata, Sant Mateu, Vinaròs, Castelló de la Plana, Betxí, Borriana i Almassora. A Vila-real s'ha emès un comunicat per recomanar totes les empreses, negocis i comerços del municipi que cessessin l’activitat laboral per facilitar que els treballadors poguessin tornar a casa com més aviat millor.
Amb tot, per a molts dels residents de la província de Castelló el tancament d’escoles i instituts ha arribat massa tard. Els infants i adolescents havien entrat a classe entre les 8 h i les 9 h, i la mesura s'ha promulgat hores després, quan els alumnes eren a classe. Alguns usuaris de les xarxes socials han compartit vídeos i imatges amb l’aigua cobrint pràcticament les rodes dels cotxes i han denunciat que molts pares havien hagut d’anar a recollir els fills en el moment àlgid de la gota freda.
L’allau de crítiques tampoc no s'ha fet esperar per part de representants polítics com l’exconseller d’Educació valencià, Vicent Marzà, que ha lamentat que els ciutadans haguessin d’anar a treballar i a les escoles malgrat la inundació de les carreteres.
Evitar la carretera “a tot preu”
El govern valencià ha insistit al vespre que calia evitar les carreteres “a tot preu”. També des de l’Aemet han proliferat diversos missatges de precaució cap a la població. “L’emergència meteorològica no s’ha acabat”, s'ha avisat a través de les xarxes socials alhora que es demanava “molta precaució”. En aquest sentit, l’agència ha remarcat que “la DANA segueix sobre Espanya” i ha recordat que “moltes de les víctimes de València s’han produït en zones en què no plovia i on les persones han estat arrossegades per riuades”. Així, ha advertit que la crescuda d’un barranc “pot esdevenir-se de forma molt ràpida”.
El president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha traslladat aquest dijous a València per participar en una reunió del centre d’emergències. El cap de l’executiu estatal ha donat les gràcies als serveis d’emergència que continuen treballant a les zones més devastades pel temporal i ha demanat als ciutadans de València i Castelló que no surtin de casa seva. “[Demano a la població] Que atengui si us plau totes les trucades dels serveis d’emergència”, ha insistit.