Un ordinador per canviar la vida a la Safae

Un estudiant de màster ha recaptat diners per comprar dispositius i donar-los a alumnes sense recursos

La Safae, amb el seu primer ordinador, gràcies a la iniciativa del Gerard Giménez
12/02/2021
3 min

La Safae vol ser "enginyera d'avions" i també "crear materials, estructures, màquines". Però no té ordinador a casa. Ha estat fent els deures de l'escola des del mòbil, i a vegades no els ha pogut acabar perquè li era massa difícil escriure "amb les tecles tan petites". La seva és una de les 55.000 famílies a Catalunya que no tenen connectivitat a internet o no disposen de prou dispositius o dades, segons va detectar el departament d'Educació arran de la pandèmia. Nascuda al Marroc fa catorze anys, va arribar a Espanya fa un any i poc i, després d'un temps a Castella-la Manxa, viu des de fa set mesos a Olot amb la seva mare i dos dels seus germans. Hi està bé, diu. Parla un castellà quasi perfecte, que va aprofitar per reforçar durant el confinament mirant "moltes pel·lis de Disney i anime i sèries per aprendre vocabulari". Ara té ganes d'aprendre el català, "però és difícil". Parla de pressa i riu quan acaba de respondre cada pregunta. Estava asseguda a la seva classe de 3r d'ESO quan la seva professora li va dir que "un noi molt simpàtic" li donaria un ordinador. El seu primer ordinador.

"Estava molt sorpresa, contenta i nerviosa", admet la Safae, conscient del canvi que suposarà per a ella "poder acabar tots els deures". El "noi molt simpàtic" es diu Gerard Giménez, graduat en ADE i ara estudiant d'un màster en estadística a la UPC. "Vaig pensar que jo havia tingut molta sort perquè durant el confinament tenia un ordinador amb el qual vaig aprendre a programar, i sempre he après molt mirant vídeos de YouTube o entrades a la Wikipedia", diu. Ell només volia que tots els nens i nenes tinguessin accés al coneixement infinit que dona internet, però sabia que hi ha molts alumnes a Catalunya que no tenen prou recursos per fer-ho. Va decidir que calia fer-hi alguna cosa. I així va néixer Un ordinador per a tothom.

En Gerard coneixia associacions sense ànim de lucre que venen ordinadors per 75 euros i monitors per uns 50 i va obrir una campanya de micromecenatge per recaptar diners. "Amb pocs diners podríem tenir un gran impacte", va pensar. L'objectiu era repartir uns deu ordinadors durant tot el 2021. Però en un mes i mig ja ha superat qualsevol expectativa: "Ara resulta que ja tinc vint ordinadors a casa, preparats per repartir". Són aparells no gaire potents, però que permetran que els nois i noies que els rebin puguin navegar per internet i fer qualsevol treball per a l'escola.

Després del de la Safae, ara només falta decidir a quins escriptoris van a parar els dispositius que ha comprat en Gerard. I per això es refia del criteri del personal dels centres educatius. "Crec que no hi ha ningú que conegui millor la realitat dels nois i noies que els seus professors", argumenta. Amb aquesta idea es va posar en contacte amb el director de l'escola on ell havia estudiat i va trucar a altres centres per saber si hi estarien interessats. "Es pensaven que els volia vendre ordinadors a baix preu!", explica. El centre va preparar una llista amb una desena d'alumnes que no tenien ordinador a casa. "Quan em van explicar el cas de la Safae, que volia ser enginyera d'avions i que li encantaven els números, vaig pensar que un havia de ser per a ella. És una noia que té totes les possibilitats davant seu, però que se li limiten pel fet de no tenir tecnologia a casa. Crec que és bàsic tenir un ordinador per aprendre matemàtiques", diu el Gerard. Ha volgut prioritzar que fossin noies. "A vegades encara hi ha una certa discriminació perquè ens pensem que les coses tecnològiques han d'agradar només als nois. A enginyeria hi ha una falta brutal de dones, i a més tenen pocs referents". Dels quaranta alumnes del màster que estudia el Gerard, només set o vuit són noies.

Però haver assolit ja el seu objectiu només l'esperona a fer créixer la iniciativa. "Mentre hi hagi situacions com la de la Safae tindrem feina per fer", diu el Gerard, que no amaga que li agradaria que fos l'administració qui cobrís la inversió. Ara està buscant empreses que vulguin fer un donatiu de manera recurrent per continuar comprant ordinadors. I continuar, així, aplanant camins costeruts cap a l'èxit educatiu. La Safae, una mica emocionada, ho explica així: "El que ha fet el Gerard significa molt per a mi, perquè m'ha donat una oportunitat per crear el meu futur".

Només han arribat el 5% d'ordinadors promesos pel departament

La iniciativa del Gerard s'ha avançat a l'administració. El departament d'Educació va prometre repartir abans de Nadal un ordinador per a cadascun dels 300.000 alumnes de 3r i 4t d'ESO, batxillerat i cicles formatius, i també als alumnes de 5è i 6è de primària, 1r i 2n d'ESO que no en tinguin a casa. Però el repartiment es desplega lentament: l'última dada disponible, de mitjans de gener, indicava que se n'havien lliurat 15.510, el 5,17% del total. La conselleria argumenta que el mercat no pot satisfer l'altíssima demanda que hi ha i per això les empreses no han complert els terminis de lliurament dels contractes. El nou termini que s'han fixat a la conselleria és abans que s'acabi el segon trimestre, quan ja farà un any del tancament dels centres i només quedaran tres mesos perquè s'acabi el curs. Tampoc s'han acabat de repartir els 72.300 ordinadors previstos per als docents, dels quals se n'ha lliurat la meitat.

stats