Societat19/09/2019

L'oposició proposa retallar de sis mesos a dos el requisit de no tenir ingressos per accedir a la renda garantida

El PSC, els comuns, la CUP i Cs retreuen al Govern que faci una interpretació "massa restrictiva" de la llei

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

BarcelonaEls partits de l'oposició al Govern, excepte el PP, han presentat aquest dijous al matí una proposta per canviar l'article 7 de la llei de la renda garantida de ciutadania (RGC), que determina que els sol·licitants de la prestació han d'estar sis mesos sense ingressos per poder accedir a l'ajuda. L'objectiu, tal com han explicat els grups parlamentaris, és que "els lots de menjar o les ajudes de familiars i amics" que reben durant aquests mesos no computin com a ingressos.

Per aconseguir-ho, el PSC, els comuns, la CUP i Cs han fet una proposició de llei de lectura única –un mecanisme que els permet modificar parts concretes d'una llei– per canviar aquest article i que les persones sense recursos només hagin d'acreditar estar dos mesos sense ingressos per accedir a la llei. Ajustar aquest termini de carència, de fet, era una de les propostes del grup ciutadà promotor de la llei que aquests partits han fet seva.

Cargando
No hay anuncios

"Ens trobem persones a qui han denegat la prestació per haver treballat un sol dia, o per haver rebut ajudes de familiars o amics, i és que estar sis mesos sense cap ingrés és una situació que no es pot aguantar d'una altra manera", ha explicat el diputat socialista Raúl Moreno. Tots els grups han coincidit a subratllar que el Govern "fa una lectura excessivament restrictiva de la llei" i han criticat els retards en la redacció del reglament, que no estarà llest fins al primer trimestre de l'any que ve.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de la ILP de la renda garantida de ciutadania, Diosdado Toledano, ha lamentat les dificultats en l'aplicació d'aquesta llei "que havia de ser universal". "La situació és molt greu; la pobresa severa ha passat del 5% el 2017 al 6,5% el 2018: tota aquesta gent hauria de poder estar cobrant la prestació; per això aquesta és la dada més clara que indica que la llei s'està incomplint", ha destacat Toledano, que ha assegurat que, "més que restrictiva", la interpretació que està fent la Generalitat de l'aplicació de la RGC és "poc transparent" i "està al llindar de la prevaricació".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la Taula del Tercer Sector, que agrupa les entitats socials catalanes, també ha reaccionat a l'anunci de proposta per canviar l'article 7 de l'actual llei. "Tot el que sigui fer extensiu i garantir aquest dret social al màxim de persones susceptibles de ser-ne beneficiàries és benvingut", han expressat les entitats en un comunicat, que ha insistit que l'objectiu és que "la prestació sigui realment efectiva i àgil i que les persones en situació d'emergència social puguin accedir a aquest ajut".

Tot i això, les entitats també reclamen el dret de poder "debatre i analitzar" aquesta proposta amb la resta d'agents socials i la pròpia administració pública en la pròxima Comissió de Govern, prevista per a finals de mes.