L'oposició facilita la consolidació de les terrasses de Barcelona

Comuns i PSC eviten fer evidents les discrepàncies sobre les condicions per mantenir-les

Una terrassa a la calçada del carrer Amigó de Barcelona en una imatge d'arxiu
Montse Riart / Maria Ortega
14/09/2021
3 min

BarcelonaPrimer pas endavant per consolidar les terrasses provisionals que l'Ajuntament de Barcelona va permetre que proliferessin arran de la pandèmia. La comissió d'Ecologia i Urbanisme del consistori ha tirat endavant la modificació de l'ordenança que ha de garantir mantenir la majoria de les 10.000 taules afegides en l'últim any i homologar els espais, per fer desaparèixer els blocs de formigó que fins ara les separen del trànsit rodat. La majoria de grups municipals a l'oposició hi han votat favorablement i ERC i JxCat s'han abstingut. La idea és posar el document en exposició pública i aprovar-lo l'últim ple de l'any, perquè estigui vigent el gener de 2022.

Els comuns i el PSC han discrepat fins ara sobre la fórmula per consolidar totes les taules: mentre els socialistes són partidaris de mantenir-les totes, sempre que s'ajustin als criteris per obtenir la llicència, els comuns havien apostat per concentrar-les a la calçada. Aquestes diferències en el si de l'equip de govern no s'han evidenciat a la comissió, ja que els dos partits han actuat com un de sol i han concentrat la seva veu en la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz. "Han vingut per quedar-se", deia Sanz, fent seves les paraules del socialista Jaume Collboni el primer cop que es va abordar la qüestió.

La incògnita continua sent si finalment es mantindran les terrasses que ocupen únicament espai de vorera, especialment en carrers estrets o molt concorreguts. Sanz ha parlat en tot moment de la necessitat de "regular" les "terrasses en calçada", si bé els comuns ja van explicar que s'estudiaria cas per cas. Fons del PSC consultades per l'ARA expliquen que el principal objectiu avui era facilitar que la modificació de l'ordenança tiri endavant pensant en el sector de la restauració, molt castigat per la crisi del coronavirus. "Continuarem treballant durant tot el procés de tramitació per abordar tots els possibles aspectes de millora", diuen les mateixes fonts.

De fet, aquest és l'argument que han posat sobre la taula totes les formacions de l'oposició que han votat a favor del tràmit: Cs, el PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita Marilén Barceló. Eva Parera (Barcelona pel Canvi) ha assegurat que el text que s'ha presentat a la comissió està "consensuat i molt dialogat" amb el sector i amb els grups, tot i que hi presentaran al·legacions, igual que el PP, que ha aplaudit especialment la retirada dels blocs de formigó.

Plataformes homologades

¿Com hauran de ser a partir d'ara les terrasses? La modificació de l'ordenança preveu que les terrasses provisionals se situïn a sobre d'una plataforma homologada (que ocupi part de la vorera i la calçada o únicament la calçada), separada per "cordons d'aparcament" i amb carrils que garanteixin l'accessibilitat i el pas de tothom. Sanz ha explicat que mentre es tramitin les noves llicències es prorrogaran els permisos de les terrasses actuals que compleixin els criteris. La idea és que el juny de l'any que ve l'homologació s'hagi completat i que hagin desaparegut tots els blocs de formigó, que tots els grups han criticat. "Han coronat Barcelona com el pitjor exemple de l'urbanisme tàctic", deia el portaveu de JxCat, Jordi Martí. "A nosaltres tampoc ens agraden, però eren la mesura més ràpida i segura", s'ha justificat Sanz.

Junts i ERC s'han abstingut en la votació i també presentaran al·legacions. Les dues formacions han retret a l'equip de govern les discrepàncies pel que fa al manteniment de totes les terrasses o només les de la calçada. "Aclareixin-se", els demanava el republicà Jordi Coronas, que també ha demanat estudiar com es garantirà la salut dels clients en les terrasses dels carrers amb pol·lució.

stats