L'oposició demana la dimissió de Colau com a responsable de seguretat
El PDECat, PSC, Esquerra i Ciutadans convoquen una comissió extraordinària per a dimecres
BarcelonaL’oposició vol que l’alcaldesa Ada Colau deixi de ser la responsable de l’àrea de seguretat. L’agressió de dimecres d’un grup de manters a un turista nord-americà i la baralla amb un ferit per arma blanca que va tenir lloc diumenge al Raval han precipitat la convocatòria d’una comissió extraordinària de seguretat, que demà formalitzarà la petició que Colau dimiteixi com a responsable d’aquesta àrea després que ahir es posessin d’acord per convocar-la tots els grups municipals que no són al govern, tret de la CUP i del PP.
La regidora del PDECat Francina Vila presidirà aquesta comissió, que compta amb el suport dels grups municipals d’Esquerra, PDECat, Ciutadans i PSC. “En alguns barris estem veient seguretat privada al carrer, situació que creiem que no es pot produir en una ciutat com Barcelona”, va afegir en referència a la contractació de vigilants que han fet comerciants i veïns per combatre l’incivisme durant les nits del cap de setmana al Born.
El compliment del pla de xoc acordat per al Raval contra els narcopisos és una altra de les peticions de Vila, que no descarta l’opció d’impulsar una moció de censura si el consistori no respon. “Nosaltres creiem que podem liderar una alternativa sòlida: si pot ser abans de les eleccions municipals, perfecte, i si no, ho farem de cara als pròxims comicis”, va dir.
En una hipotètica proposta de moció, tanmateix, el PDECat no trobaria, en principi, prou suports. El portaveu d’Esquerra, Alfred Bosch, va assegurar que “la millor moció de censura vindrà d’aquí nou mesos a les eleccions municipals”, opinió compartida per Santiago Alonso, de Ciutadans. Tots dos creuen, això sí, que Colau ha de deixar pas a l’àrea de seguretat a “una persona d’altura, consens i reconegut prestigi”, en paraules de Bosch. El PSC es va sumar a la comissió i va demanar tirar endavant “les iniciatives aprovades i acceptades en plenari i en comissió relatives a la lluita contra el fenomen del top manta ”.
Des de l’Ajuntament recorden que fa poc s’han incorporat 106 agents més de la Guàrdia Urbana i s’ha regularitzat la situació de 130 treballadors amb plans ocupacionals, i acusen la Generalitat de no haver aportat res en aquest sentit.
Tot i que la llista de problemes de Ciutat Vella -amb drogues, incivisme i violència- és la més llarga i complexa de gestionar per a Colau, no tots els col·lectius veïnals estan d’acord a culpar-la. Des d’Acció Raval, de fet, l’Àngel Cordero assegura que “algunes coses han millorat amb Colau” i que s’ha esforçat més, així com que “fa anys que es trafica i existeixen els narcopisos”. “El narcotràfic és competència de la Generalitat i tot i això moltes vegades qui hi intervé és la Guàrdia Urbana”, assegura, i afirma que “abans hi havia 60 narcopisos i ara només 20”.
També Mame Mor, portaveu del Sindicat de Venedors Ambulants, creu que polítiques, com les de Colau, de regularització d’alguns manters marquen la línia que s’ha de seguir. “Imagina’t que ho haguessin fet també els governs anteriors: tindríem menys problemes”, afirma, i assegura que els venedors se senten “acorralats i indefensos” davant l’ofensiva contra ells, aguditzada després de l’agressió de dimecres, que condemna i troba “horrorosa”, tot i que tenen una versió diferent d’un manter que era al lloc dels fets. Segons aquest testimoni, el turista hauria agredit primer els manters, defensant uns àrabs que haurien agredit prèviament el venedor ambulant ferint-lo amb una ampolla que li van trencar al clatell. “Entenem les queixes dels veïns sobre l’espai públic i sabem que hi ha un problema a llocs com el passeig Joan de Borbó, però no hi veiem cap solució: són treballadors que no tenen cap alternativa”.
La crítica indignada del vicepresident de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Manel Martínez, contrasta amb la comprensió de Cordero i More. “El sentiment és que el barri està deixat i que els problemes que teníem han anat a pitjor”, diu, dies després que l’associació iniciés una campanya per instar els turistes a ser més cívics amb tríptics en què els recorden que està prohibit orinar i defecar al carrer, entre altres coses. “Molts cauen per l’alcohol a les drogues a la nit i ens els trobem a terra al matí”, lamenta Martínez, molt enfadat amb Colau.