Inclusió
Societat 18/02/2022

"És una oportunitat perquè s'expressin sense l'etiqueta de discapacitat"

La Fundació Josep Santacreu presenta l'exposició Art Singular a la Sala Parés de Barcelona

Gerard Mira
3 min
Una

BarcelonaPintar és una de les formes més pures d’expressar-se. Abocar els teus sentiments en un llenç en blanc és una tasca que, tot i semblar ben senzilla, pocs són capaços de fer bé. I, encara més, només uns seleccionats tenen l'oportunitat que la seva obra sigui vista. La Fundació Josep Santacreu, però, ha volgut trencar amb aquesta dinàmica i, des del dimecres 16 fins al dissabte 19 de febrer, la Sala Parés acull l’exposició del projecte Art Singular, una iniciativa artística que treballa amb persones amb diversitat funcional, malalties mentals i col·lectius en risc d'exclusió. Es tracta de l’exposició de les 16 obres finalistes, seleccionades per un grup d’experts i professionals de l'àmbit artístic, del concurs que va organitzar la Fundació Josep Santacreu en col·laboració amb la Fundació Casa Dalmases per il·lustrar els seus embolcalls de xocolates artesanals. Eva Calatayud, directora i impulsora de la plataforma, i la Fundació han actuat com a mecenes aplegant diferents entitats que ja utilitzen l’art normalment. "Jo m'he posat en contacte amb les fundacions que sé, perquè fa anys que ens coneixem, que treballen amb l'art i les he volgut aplegar en aquest projecte", explica a l'ARA.

Els artistes seleccionats per la mostra de la galeria treballen en els tallers d’art de la Fundació Estimia, la Fundació Ampans de Manresa, la Fundació Catalana Síndrome de Down de Barcelona, l’Associació Alba de Tàrrega i la Fundació Catalana de Paràlisi Cerebral. Aquestes entitats ja tenen una llarga trajectòria amb l’art. Els seus tallers, però, ara han fet un pas més. “Al principi enteníem l’art com una eina més terapèutica, però volíem anar més enllà i que tot el que creen aquests artistes es veiés”, ha dit la responsable del Projecte Art i directora del servei de centre ocupacional de la Fundació Ampans, Cristina Llohis.

L'exposició Art Singular.

Segons explica la directora tècnica del taller Estimia, Montse Castell, “Art Singular és una manera de sortir de la projecció que tenim interioritzada. Ens permet mostrar al món que les persones amb diversitat també tenen moltes capacitats i són igual de vàlids”. Una idea que Llohis comparteix: “És una oportunitat perquè es puguin expressar com qualsevol altre, sense que se’ls posi l’etiqueta darrera de discapacitat. Són igual d’artistes que la resta, i això s’ha de normalitzar”, ha explicat. A l’exposició, però, no només es poden veure les 16 obres finalistes del concurs de Casa Dalmases, sinó que cada peça va acompanyada de més pintures dels autors, cadascuna amb el seu estil i tècniques. “Hem seleccionat una espècie de recopilatori d'obres per plasmar la seva solidesa com a artistes per reflectir que darrere les peces exposades hi ha una trajectòria”, ha dit Calatayud.

Expressar-se amb un pinzell

Pintar per abocar els teus sentiments permet als artistes buidar-se, sense pretensions amagades. La Fundació Ampans, des del seu taller L’Art de Viure, que pretén proporcionar els mitjans i les ajudes necessàries perquè les persones puguin descobrir i desenvolupar el seu talent artístic, impulsa aquesta manera de fer en el seu centre ocupacional de persones amb diversitat funcional. “L’art en brut ens serveix molt per treballar l’expressió dels joves i la confiança que han d'adquirir per creure’s que tot el que diuen i senten té cabuda al món i que les seves opinions són igual de vàlides que les de la resta de gent sense cap discapacitat, sigui la que sigui”, apunta Llohis.

La pintura, igual que les altres disciplines artístiques que es treballen als tallers, com ara l'escultura o la fotografia, s'entén com una manera d'acompanyar els joves (i no tan joves) en el seu creixement personal i la inserció a la vida "autònoma". Un clar avantatge és que aquesta evolució es plasma en un resultat físic, palpable. "La satisfacció i l'orgull que sentien ells quan han sortit de Manresa per baixar a Barcelona i veure les seves obres exposades és una sensació que no té preu", afirma amb joia Llohis.

La plataforma Art Singular vol habilitar ara un taller a Barcelona perquè totes les persones amb diversitat hi puguin anar a crear. "Que tinguin el seu taller i se'l sentin com a casa", diu Eva Calatayud. I encara vol anar més lluny: "L'objectiu final és crear una xarxa de centres a tot Catalunya per garantir que tothom que vulgui pugui pintar i crear les seves pròpies obres d'art ho pugui fer".

L'exposició Art Singular
stats