CIÈNCIA
Societat13/01/2017

Una oportunitat per descobrir "un món nou dins el laboratori"

El 'Bojos per la ciència' torna a promoure vocacions científiques

Pilar Màrquez Ambròs
i Pilar Màrquez Ambròs

Sant Fruitós De BagesJúlia Portell té 20 anys i fa tercer de bioquímica a la Universitat de Barcelona (UB). En molt poc temps ha tingut l’oportunitat de fer pràctiques d’immunologia al Weizmann Institute d’Israel, prop del desert, i d’estudiar als laboratoris de biologia estructural a l’European Molecular Biology Laboratory de Heidelberg (Alemanya). “Fa cinc anys, quan a l’institut em van dir que es començava a fer el programa Bojos per la ciència, no m’imaginava com em canviaria la vida”, explica. De petita ja li interessava la recerca i a 4t d’ESO tenia clar que faria el batxillerat científic, però creia que estudiaria medicina. Va ser aquest programa, impulsat per la Fundació Catalunya - La Pedrera i pensat per estimular les vocacions científiques entre els joves, el que va despertar-li l’enamorament pel laboratori. “Em va descobrir un món nou”, diu.

La jove barcelonina va formar part de la promoció del 2012 del curs Joves i ciència de la mateixa fundació, i el 2013 va incorporar-se al primer any de Bojos per la ciència. Aleshores va arribar el primer dia de pràctiques a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB). “Havíem d’anar a mirar uns cultius cel·lulars i hi vam poder reconèixer diferents tipus de cèl·lules. ¿Com poden tenir una morfologia tan variable? Ho vaig trobar increïble, només per allò ja valia la pena”, relata just abans de sortir a explicar la seva experiència als més de 200 alumnes que formaran la nova fornada del programa.

Cargando
No hay anuncios

La cinquena edició del nou curs va inaugurar-se ahir en un acte a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. Entre els ponents hi havia Núria Oliver, doctorada a Massachusetts, que va animar els estudiants a perseguir els seus objectius. La iniciativa permet als joves seleccionats de primer de batxillerat treballar amb investigadors i els llança al laboratori abans que hagin entrat mai a una universitat. “Experimentaran cada dissabte als centres de recerca de referència del país”, va apuntar Lluís Farrés, director de l’àrea de coneixement i recerca de la fundació.

Programa en expansió

Cargando
No hay anuncios

El 2013, quan hi va entrar Júlia Portell, era el primer any que es feia el Bojos per la ciència i només existia la branca de biomedicina. Ara hi ha vuit cursos diferents: biomedicina, bioquímica, economia, física, química, matemàtiques, natura i noves tecnologies.

Del primer dia al laboratori la Júlia també recorda la impressió d’entrar-hi: “Tot estava esterilitzat i a dins hi havia tot un grapat de microscopis i incubadores”, descriu. “Va ser un xoc, tot just estàs fent primer de batxillerat. Ni tan sols tens la base i ja estàs participant en un programa amb investigadors que s’estan doctorant i que provenen d’universitats importants de tot el món”, afegeix Portell.

Cargando
No hay anuncios

L’estudiant de bioquímica diu que els professors del programa són “persones a qui mai els podem agrair prou que ens repetissin la mateixa pràctica un cop i un altre, ells en saben molt i tu no saps ni per on començar a mirar”. Des de llavors, l’objectiu de la Júlia ha sigut dedicar-se a la recerca. “De cop i volta, la biomedicina es descomponia davant els meus ulls en mil temes diferents: genètica molecular, disseny de fàrmacs, biologia estructural o biologia cel·lular. I tot això ho aprens des de la part més interessant i divertida, des del que s’està fent al laboratori”, defensa.

I quan es va acabar el seu Bojos per la ciència? “No sabia què passaria amb allò que m’havia enganxat al laboratori. Però vaig començar la carrera i vaig demanar fer pràctiques a l’Institut de Biologia Evolutiva, a Barcelona. El primer dia vaig haver d’extreure DNA plasmídic -petites molècules de DNA que s’insereixen als bacteris- i estava molt espantada”, indica. El que havia après la va ajudar a no equivocar-se i després a tenir valor per fer pràctiques a Alemanya”, diu convençuda. El treball de fi de grau el farà a Grenoble, a França.

Cargando
No hay anuncios

Els joves seleccionats per participar en el programa hi entraran després d’un procés en què s’ha avaluat els seus interessos i les seves aptituds. “Molta gent hi trobarà la seva vocació”, diu convençuda la Júlia.