Gran operació policial contra un grup de lladres a l'institut de 'Merlí'

Agents dels Mossos i la Policia Nacional han entrat al centre ocupat Menéndez Pidal de Barcelona

Agents de Mossos i Policia Nacional han entrat al centre abandonat Menéndez Pidal de Barcelona, conegut com a l'institut de 'Merlí', en una operació policial contra un grup de lladres.
Natàlia Vila
04/04/2019
3 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra i la policia espanyola han posat en marxa aquest dijous una operació per desarticular una organització criminal especialitzada en robatoris en cases habitades. L'actuació s'està realitzant a l'institut on es rodava la sèrie 'Merlí' de TV3. Es tracta del centre abandonat Menéndez Pidal, al carrer Sinaí, al barri barceloní de Sant Genís dels Agudells, que portava mesos ocupat. A l'edifici hi havia el col·lectiu artístic El Kole, que ocupava mig institut per fer-hi un centre social, i a l'altra meitat del complex hi viu des de fa un any un grup de persones vingudes de l'Europa de l'Est, que és contra les quals la policia està actuant.

L'operació ha comportat un ampli desplegament de recursos i les actuacions estan sota secret de sumari. L'operatiu policial busca buidar l'espai on vivien les persones que integren la banda criminal, escorcollar-lo i precintar-lo, però no té previst fer cap desallotjament total de l'edifici. Per tant, el col·lectiu alternatiu d'artistes que ocupa l'altra part del complex no quedarà afectat i seguirà amb les activitats que tenia programades.

"M'he despertat amb la policia apuntant-me amb cinc metralletes"

L'antic institut concertat Menéndez Pidal -on es va rodar la sèrie 'Merlí'- està dividit des de fa un any per un mur de pedra fet pels mateixos okupes. Aquesta va ser la solució que van trobar els dos col·lectius que viuen ara al complex (que té tres edificis i un camp de futbol) per conviure al mateix espai després de diverses baralles i malentesos.

Aquest matí, però, la policia ha irromput al complex sense diferenciar, d'entrada, entre els dos col·lectius. "Jo m'he despertat cap a les nou del matí perquè m'he trobat la policia apuntant-me amb cinc metralletes", explica la Guillermina, de 29 anys, una de les artistes de circ que ocupa el centre. "M'han dit que estaven entrant a tot el complex, m'han emmanillat les mans a l'esquena i m'han demanat les dades per identificar-me", relata. És el mateix que li ha passat a l'Emiliano, de 27: "Han entrat a la meva habitació, m'han demanat que em quedés quiet, m'han posat les manilles i uns 15 minuts després me les han tret", explica. De fet, l'operació policial ha agafat per sorpresa els okupes d'un i l'altre costat del mur.

L'edifici, a més, té una ordre de desallotjament amb data oberta i això ha fet que en un primer moment els artistes d'El Kole, com es coneix el centre cultural alternatiu, pensessin que es tractava del desnonament. "Evidentment, quan he vist la policia pràcticament a sobre meu m'he pensat que estaven començant a desallotjar-nos, m'he endut un ensurt important", reconeix la Guillermina, que explica que, poc després, un cop han identificat tothom, els agents han centrat l'operatiu només a la part del complex on viuen, segons ells, entre 80 i 90 georgians, entre els quals hi ha una vintena de nens. "Ens han dit que hi estaran treballant fins al vespre", concreta aquesta artista.

"Ja era hora, han robat en molts pisos"

Per la seva banda els veïns celebren alleugerits que la policia hagi intervingut en aquella zona del centre ocupat. "Hi ha desenes de famílies georgianes, moltes amb nens, que es dediquen a robar al barri des de fa temps", explica el Carlos Andrés, veí de Sant Genís dels Agudells. La majoria dels veïns diferencia clarament els dos col·lectius, i expliquen que els artistes també estan ocupant però subratllen que només "fan activitats culturals i tallers", mentre que el grup de famílies de l'Europa de l'Est "es dediquen a robar".

Tot i això, no tothom pensa igual: "Els haurien de fer fora a tots, als lladres i als malabaristes perquè ho tenen tot brut", explica un dels avis del barri mentre assenyala les finestres dels altres edificis. "Fixa't en els primers pisos -diu- d'un temps cap aquí tots han posat reixes a les finestres perquè els lladres que viuen a l'institut s'enfilen per les canonades de les façanes per robar als pisos", assegura indignat. No és l'únic que relata aquesta mateixa història. "Al meu bloc hi han entrat cinc vegades a robar ja, i ho fan així, s'enfilen per les façanes", confirma el Carlos. "Al meu edifici van arribar fins al quart, amb el mateix sistema", afegeix un altre noi que es mira l'operatiu policial des del bar de la cantonada: "És igual el que facin avui amb aquesta gent -conclou-. Els mafiosos que hi ha darrere seu, els vertaders caps, tornaran a portar més gent i això continuarà igual".

stats